Το γλείψιμο των πελμάτων του σκύλου, μπορεί να είναι και κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν παραμένει ήπιο. Ωστόσο αν γίνει έντονο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, κυρίως έντονα εξανθήματα.

Έντονα εξανθήματα ή οξεία υγροδερματίτιδα είναι περιοχές του σώματος τις οποίες έχει γλείψει υπερβολικά πολύ και έχουν ερεθιστεί, είναι κόκκινες, υγρές και ενδέχεται να του δημιουργήσουν πόνο. Τα εξανθήματα αυτά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, πονάνε και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Οι σκύλοι που είναι ευαίσθητοι και επιρρεπείς σε έντονα σπυράκια-εξανθήματα είναι βέβαιο ότι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή έχουν πολύ άγχος, στρες και η ποσότητα κορτιζόλης που παράγεται κάτω από αυτές τις συνθήκες ευνοεί την εμφάνιση επιφανειακών δερματικών μολύνσεων.

Από την άλλη, ίσως έχετε ακούσει ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε εξανθήματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, απλώς μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα τους λόγω του όγκου τους, κάνοντας τα εξανθήματα να ματώσουν, να δημιουργηθεί πληγή και να περάσουν βακτήρια ή ακόμα και να τους δημιουργηθεί κολπική μυκητίαση.

Άρα, το πιο σωστό θα ήταν να ασχολείστε και να ελέγχετε το ζωάκι σας συνεχώς χωρίς όμως να αγχώνεστε και να πανικοβάλλεστε με το παραμικρό.

Προσπαθήστε να το αποτρέπετε από το έντονο γλείψιμο των πελμάτων του, για να μη συνηθίσει σε αυτό και προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό του, και φυσικά αν παρατηρήσετε κάτι φαινομενικά ασυνήθιστο και περίεργο επισκεφθείτε κάποιον κτηνίατρο μήπως χρειαστεί κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.