Μία συγκινητική διαμαρτυρία ενός προβληματισμένου άγνωστου ιερέα, προβάλλει ο μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, για να επανέλθει στη στάση που κρατά η διοίκηση της Εκκλησίας και Αρχιερείς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) στο θέμα της πανδημίας.

Ο γηραιός ιεράρχης επαναλαμβάνει πως πρόκειται για «πλήρη υποταγή στους νόμους και τις επιταγές των αθέων και μάγων, οι οποίοι κυβερνούν σήμερα την δύστυχη πατρίδα», επιμένοντας να πιστεύει πως δήθεν υπάρχει πανδημία, αλλά επιδημία και με πρόφαση τον κορονοϊό «εξωπετάνε τους πιστούς από τους ναούς και τους μεταμορφώνουν αναγκαστικά σε μασκαράδες»!

Στην ομιλία του κληρικού που παραθέτει και ο οποίος απευθύνεται στον αρχιεπίσκοπο και τους αρχιερείς, διατυπώνοντας την απορία: «Προβληματίζομαι για το αύριο... εσείς;»

Νιώθωντας υπερήφανος που υπηρετεί το ιερό θυσιαστήριο, παρ' όλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες του, τους καλεί να βγει κάποιος απ' όλους τους να του πουν, εάν έχουν κάποιο όραμα για την Εκκλησία.

«Μας κουράσατε να ασχολείστε μόνο με τις δήθεν αγωνιώδεις θέσεις και απόψεις σας για τον κορωνοϊό, το Ουκρανικό, το Σκοπιανό και τα κάθε λογής ζητήματα που αναφύονται, νομίζοντας ότι κάτι προσφέρετε με τα απίθανα λογύδριά σας, ενώ από την άλλη έχετε ξεχάσει τι σημαίνει προσευχή, αγρυπνία, νηστεία και μετάνοια.

Πιστεύω, ότι πρέπει να υπάρξει ένας αναβαπτισμός και στη μέλλουσα ιεραρχία να συζητηθούν θέματα ουσιώδη.  Ξυπνήστε από τον λήθαργο και τον φόβο που σας διακατέχει.

Σε λίγο καιρό θα είμαστε μόνοι μας μέσα στον οίκο του Θεού και οι άνθρωποι θα μας εγκαταλείψουν και τότε θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Δεν είμαι ούτε ζηλωτής, ούτε φανατικός, ούτε μέλλων αποτειχιστής, ούτε σωτήρας.

Το πετραχήλι μου φορώ και απλά, αγωνιώ» αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων αναφορών.