Αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε κάτι στις θάλασσες της Δυτικής Ελλάδος, αυτό ήταν νάρκες και ναυάγια.

Σε ότι αφορά την δική μας περιοχής, του Πατραϊκού και του Κορινθιακού, το πιο γνωστό ευρέως ναυάγιο, είναι αναμφίβολα αυτό του Νέστος, στο ύψος του Ψαθοπύργου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.

Το Νέστος βυθίστηκε τον Απρίλη του 1941 από τα γερμανικά αεροσκάφη, την περίοδο, δηλαδή που τα ναζιστικά στρατεύματα των Γερμανών έμπαιναν στην Πάτρα.

Αρχικά το Νέστος ήταν ένα αλιευτικό πλοίο που στη συνέχεια μετασκευάστηκε σε ναρκοθετικό – ναρκαλιευτικό, εφοδιασμένο με ένα πυροβόλο όπλο των 37 χιλιομέτρων και με ένα πολυβόλο όπλο με δυνατότητα μεταφοράς 40 ναρκών.

Το πλοίο βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του, μεταφέροντας τρόφιμα και φάρμακα στο λαό της Πάτρας, έχοντας προορισμό το λιμάνι τα αχαϊκής πρωτεύουσας.

‘Όταν χτυπήθηκε αρχικά από τα γερμανικά αεροσκάφη είχε κατορθώσει να φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας, όμως δεν είχε ξεφορτώσει το πολύτιμο φορτίο του. Προκειμένου να σωθεί το φορτίο αυτό δόθηκε η εντολή να πάει στον Ψαθόπυργο και να αράξει εκεί, ελπίζοντας ότι τα εχθρικά αεροσκάφη δεν θα το δουν.

Στον Ψαθόπυργο έγινε η διάσωση του φορτίου του από κατοίκους και τα μέλη του πληρώματος, όμως το πλοίο στην δεύτερη καταδρομική επίθεση των αεροσκαφών των Γερμανών, δέχεται δεύτερο χτύπημα που είναι το τελειωτικό.

Βυθίζεται μπροστά στα μάτια των κατοίκων του χωριού και του πληρώματος του. Από τότε το ναυάγιο του Νέστος αποτελεί πόλο έλξης καταδυτών που αρέσκονται στο να ξεναγούνται στον βυθό του.

Δείτε το βίντεο από κατάδυση που έγινε στο ναυάγιο το 2010, σε παρουσίαση του Γιώργου Αμυράς και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πετρόπουλου.


Ελληνικά ναυάγια Νέστος