Αντιμέτωπη με ένα «καταστροφικό» κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού είναι η Τσεχία και χρειάζεται ένα «θαύμα» για να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί, δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ, με το ποσοστό μόλυνσης να είναι τώρα το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα στον κόσμο.

Ο Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι τα τρέχοντα μέτρα lockdown «δεν λειτουργούν ακόμη» αφότου οι θάνατοι από κορωνοϊό της χώρας διπλασιάστηκαν εντός δύο εβδομάδων.

Δραματική αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό

Όπως πολλές χώρες που κατάφεραν να βγουν αλώβητες από το πρώτο κύμα, η Τσεχία βλέπει τώρα ρεκόρ στον αριθμό θανάτων, με τους μέσους ημερήσιους θανάτους να αυξάνονται από 14 στις αρχές Οκτωβρίου σε 111 σήμερα – μετά το τοπ που κατέγραψε την περασμένη άνοιξη με μόλις 10 νεκρούς.

Ο μικρός αριθμός των θανάτων την άνοιξη σήμαινε ότι πολλοί ηλικιωμένοι και ευάλωτοι άνθρωποι στην Τσεχία δεν είχαν ακόμη εκτεθεί στον κορωνοϊό όταν χτύπησε το δεύτερο κύμα. Η αύξηση των θανάτων θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με την αυξανόμενη μέση ηλικία των ασθενών- με πάνω από 50 ετών να αντιπροσωπεύει το 35% των νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με το 22% στις αρχές Αυγούστου.