Πάνω από 300 άτομα βρίσκονται στους εγκαταλειμμένους χώρους, μπροστά από το νέο λιμάνι της Πάτρας και προσπαθούν καθημερινά να βρουν τρόπους για να εισέλθουν σε αυτό και να ταξιδέψουν λαθραία στα πλοία της γραμμής για Ιταλία.

Αυτή είναι η εκτίμηση την οποία κάνουν οι λιμενικοί που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με το όλο φαινόμενο, φυλάσσοντας τους χώρους, προσπαθώντας να προστατεύσουν την νέο λιμάνι και την λειτουργία του.

«Δεν έχουμε βρεθεί στους χώρους έξω από το νέο λιμάνι και ούτε είναι η δουλειά μας να καταγράψουμε τον αριθμό των ανθρώπων αυτών» τονίζει σε δηλώσεις του στο patrasevents.gr o πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα των λιμενικών, Μιχάλης Κωστάκης.

«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι πάνω από 100 άτομα σε καθημερινή βάση προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στους χώρους του νέου λιμανιού, κάνοντας μαζικές εξορμήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη οι πιέσεις που ασκούνται στο νέο λιμάνι από τους αλλοδαπούς που διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στους χώρους των εγκαταλειμμένων εργοστασίων, έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.

Παρά την μείωση της μεταναστευτικής ροής στις εισόδους της χώρας το νέο λιμάνι της Πάτρας φαίνεται ότι εξακολουθεί να έλκει το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης και των δουλεμπόρων.

Ο νέος φράκτης του ΟΛΠΑ δεν αποδίδει

Η δουλειά των λιμενικών να ελέγχουν τους χώρους και να προστατεύσουν την περιουσία του κράτους, σε μία γραμμή συνολικού μήκους τουλάχιστον δυο χιλιομέτρων, όσο είναι η ακτίνα της λιμενικής ζώνης, είναι αρκετά δύσκολη.

«Ο καινούργιος φράκτης του ΟΛΠΑ δεν αποδείχτηκε και τόσο αποτελεσματικός αφού δεν εμποδίζει τους ανθρώπους αυτούς και δεν αποδίδει στην πράξη» τονίζει ο κ. Κωστάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει η σκέψη από τον ΟΛΠΑ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να τον ψηλώσουν κατά ένα μέτρο, έτσι ώστε να μην μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το εμπόδιο οι αλλοδαποί.  

"Η κατάσταση είναι τραγική, όπως ακριβώς την περιγράφουμε στην ανακοίνωση που εκδώσαμε, ως ένωση λιμενικών.

Οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν στο νέο λιμάνι, καταστρέφουν ότι βρουν, έχουν ξηλώσει πλακάκια, σωλήνες και γενικότερα έχουν κάνει αρκετές ζημιές, προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους". 

Εταιρείες απειλούν να διακόψουν κάθε συνεργασία

Τα δε παράπονα των οδηγών των φορτηγών και των μεταφορικών εταιρειών από αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη, είναι μεγάλα.

Υπάρχουν ήδη αρκετές από αυτές που σκέφτονται σοβαρά να διακόψουν κάθε συνεργασία με το λιμάνι της Πάτρας και να πηγαίνουν τις μεταφορές τους από άλλα λιμάνια. 

Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη, έχει δημιουργήσει έτσι σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες σε πολλούς τομείς. Τι μπορεί να γίνει;

«Μόνο αν η αστυνομία προχωρήσει σε μία νέα επιχείρηση μαζικής εκκένωσης των χώρων μπροστά από το νέο λιμάνι, θα σταματήσει αυτή η κατάσταση και θα μειωθεί η πίεση που ασκείται από τους ανθρώπους αυτούς».

Τι απαντά στις καταγγελίες της Κίνησης για βία

Όσο για την ανακοίνωση της Κίνησης και τα όσα αναφέρει για την βία που όπως υποστηρίζει ακούν οι λιμενικοί στους πρόσφυγες, προκειμένου να τους σταματήσουν, ο κ. Κωστάκης απαντά:  

«Δεν ισχύουν τα όσα αναφέρει ο συγκεκριμένος σύλλογος. Ο σύλλογος αυτός εξετάζει το ζήτημα από μία πολιτική οπτική γωνία, εμείς αναφέρουμε αυτά που γίνονται καθημερινά στο νέο λιμάνι.

Για μας το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ομαλά το νέο λιμάνι της Πάτρας. Ο συγκεκριμένος σύλλογος είχε κινήσει και παλιότερα ένα παρόμοιο ζήτημα, ζήτημα για το οποίο μάλιστα είχε γίνει και ΕΔΕ τότε.

Δεν αποδείχτηκε τίποτα από τα όσα ισχυριζόταν. Όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ας έρθουν ένα απόγευμα στους χώρους του νέου λιμανιού και να καταγράψουν από κοντά τα όσα γίνονται εκεί και τότε ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους» καταλήγει ο κ. Κωστάκης.