Χαθήκαμε στους… χάρτες;

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα με τις αλλαγές που έρχονται κάθε φορά, αλλάζοντας επίπεδο και σε έναν βαθμό, αλλάζοντας την καθημερινότητα και τη ζωή σου.

Χάνεσαι στους χάρτες, όσο επίπεδο και αν έχεις! Γιατί το λέμε αυτό; Ακούγοντας ότι από πορτοκαλί, γινόμαστε κίτρινοι από Δευτέρα και μετά, πιστέψαμε ότι αλλάζει και το ωράριο των καταστημάτων εστίασης.

Ο… χάρτης, όμως, ήρθε για ακόμα μία φορά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους υπενθυμίζοντας μας ότι όσα χρώματα και αν αλλάξει, η εστίαση θα είναι πάντα στο νούμερο ένα στόχο των μέτρων της πανδημίας.

Έτσι δεν είναι; Έτσι είναι! Η μοναδική διαφορά που θα υπάρχει για τα καταστήματα εστίασης, πηγαίνοντας ο νομός από το πορτοκαλί στο κίτρινο, είναι ότι θα έχουν ένα μισάωρο παραπάνω για να κλείσουν.

Αντί για τις 12 τα μεσάνυχτα, τα μαγαζιά  θα κλείνουν πλέον στις 12:30. «Δεν αλλάζει τίποτα για την εστίαση πέρα από αυτό το μισάωρο, πηγαίνοντας από το επίπεδο 3, στο επίπεδο 2» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Υπάρχουν οι ίδιες αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται, εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι όρθιοι, ενώ επιτρέπονται οι καθιστοί στις μπάρες σε σκαμπό, σε 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλον».

Το ζήτημα είναι τα υπαίθρια "πάρτι"

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Η μεγάλη διαφορά βέβαια ανάμεσα στο επίπεδο 2 και στο επίπεδο 3, δεν έχει να κάνει με την εστίαση, αλλά με ένα φαινόμενο που από το ξεκίνημα της πανδημίας ο κλάδος έχει προβάλει.

Με την παύση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εφόσον βρισκόμαστε στο επίπεδο 2, οι συναθροίσεις και οι συνωστισμοί των νεαρών σε κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας, προβλέπεται να συνεχιστούν.

«Εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι αρχές. Να σταματήσουν αυτοί οι συνωστισμοί που γίνονταν μέχρι τώρα όταν τα καταστήματα έκλειναν. Στα μαγαζιά εστίασης γίνονται έλεγχοι, τηρούνται τα μέτρα, ενώ ακόμα και όταν υπάρξει ένα κρούσμα γίνονται ιχνηλατήσεις».

Η πορεία του ιού καθορίζει την αγορά

Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο τόσο για την εστίαση, όσο και για όλες τις μορφές της τοπικής οικονομίας που περιμένει να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής για να μπορέσουν τα καταστήματα να δουλέψουν κανονικά.

Να σταματήσουν οι συναθροίσεις για να μην υπάρξει νέα έξαρση της διασποράς. Βλέπετε, στις εποχές του κορωνοϊού που ζούμε η οικονομία μιας αγοράς εξαρτάται άμεσα και έμμεση από την επιδημιολογική πορεία της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται.