Τη διατροφή που μπορεί να καταπολεμήσει τις φλεγμονώδεις βλάβες του γαστρεντερικού συστήματος συνέπεια της ακτινοθεραπείας, συστήνουν οι ερευνητές τριών κορυφαίων Πανεπιστημίων.

Είτε είναι ένα από τα αγαπημένα σας τρόφιμα είτε όχι, η βρώμη θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο υπερτρόφιμο για τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients και δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εντερική φλεγμονή που προκαλεί η ακτινοθεραπεία.

Η προκλινική μελέτη που διενεργήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Gothenburg, Lund και South Australia, διαπίστωσε πως ότι το πίτουρο βρώμης μπορεί να αντισταθμίσει τις χρόνιες γαστρεντερικές βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία, σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες κλινικές συστάσεις.

Ο ερευνητής της UniSA της γαστρεντερολογίας και ογκολογίας, Δρ. Andrea Stringer, αναφέρει ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες για τους ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοβολίες.

«Στους καρκινοπαθείς συνιστάται συχνά να ακολουθούν μια δίαιτα περιορισμένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θεωρείται ότι επιδεινώνει το φούσκωμα και τη διάρροια, δύο κοινές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας», λέει ο Δρ. Stringer.

«Παρόλα αυτά, οι συμβουλές αυτές δεν βασίζονται ακριβώς σε στοιχεία, καθώς σταδιακά αποδεικνύεται ότι η ανεπαρκής πρόσληψη σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι πιθανώς αντιπαραγωγική και να επιδεινώνει την γαστρεντερική τοξικότητα. Η μελέτη μας συνέκρινε τα αποτελέσματα της δίαιτας με φυτικές ίνες και αυτής χωρίς, διαπιστώνοντας ότι η δεύτερη είναι τελικά χειρότερη για ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Η διατροφή χωρίς φυτικές ίνες παράγει φλεγμονώδεις ωκυτοκίνες που είναι παρούσες για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την αυξημένη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει την παρουσία των ωκυτοκινών ώστε να μειωθεί η φλεγμονή που προκαλείται από την ακτινοβολία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο ειδικός.

Τα εντερικά προβλήματα που ακολουθούν την ακτινοθεραπεία δημιουργούν ζητήματα σε πολλούς επιβιώσαντες από καρκίνο. «Στην Ευρώπη, σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβιώσαντες από καρκίνο της ουροδόχου κύστης υποφέρουν από κακή εντερική υγεία λόγω των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που προκαλεί η ακτινοβολία», επισημαίνει ο Δρ. Stringer.

«Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο και στην Αυστραλία αλλά και σε όλο τον κόσμο χωρίς άμεση ίαση ή αποτελεσματική θεραπεία. Αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε τη φλεγμονή που προκύπτει από την ακτινοβολία εύκολα μέσω προσαρμογής των διατροφικών επιπέδων των φυτικών ινών, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την μακροπρόθεσμη και ενδεχομένως εφόρου ζωής εντερική υγεία στους καρκινικούς ασθενείς», καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγή: ygeiamou.gr