Τα ύδατα της Στυγός αποτελούν μία από τις πηγές του υποχθόνιου ποταμού Κράθη στον Χελμό Αχαΐας.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό και απόλυτα επιβλητικό καταρράκτη ύψους 2.100 μέτρων που σχηματίζεται στην Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός, ο οποίος πέφτει σε απόκρυμνο φαράγγι από ύψος 200 μέτρων και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθη.

Τα βράχια από τα οποία αναβλύζουν τα ύδατα της Στυγός φαίνεται να είναι μαύρα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι και το νερό που τρέχει είναι μαύρο. Για το λόγο αυτό ο καταρράκτης έχει ονομαστεί Μαυρονέρι.

Τα νερά της Στύγας χαρακτηρίζονται θανατηφόρα καθώς σύμφωνα με την μυθολογία όποιο ζωντανό ον έπινε από αυτά πέθαινε και όποιο μέταλλο βουτούσαν στα νερά της έλιωνε.

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πεζοπορία αλλά και ορειβασία καθώς η μυθολογία πίσω από αυτό το τοπίο σε μαγεύει και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις.

Η διαδρομή προσφέρει πολύπλευρες εικόνες καθώς από τα καταπράσινα έλατα και τους ποταμούς που θα συναντήσεις θα καταλήξεις στην αλπική ζώνη του όρους, που καθιστά αδύνατη την ευδοκίμηση δέντρων, χαρίζοντάς σου ωστόσο την απαράμιλλη άγρια ομορφιά ενός από τους πιο θεαματικούς καταρράκτες.

Το βίντεο που ακολουθεί θα σας μαγνητίσει.


Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος