Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις στο μυαλό και στο σώμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν για τις επιδράσεις του άγχους στην ψυχική υγεία, λιγότεροι είναι ενήμεροι για τις σωματικές επιδράσεις όπως για παράδειγμα τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι αλλαγές στο σώμα ακολουθούν την εξής πορεία κατά τη διάρκεια του άγχους:

  •     Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού
  •     Γρήγορη αναπνοή
  •     Το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται
  •     Μειώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  •     Οι μύες συσπώνται
  •     Αύξηση της ετοιμότητας που εμποδίζει τον ύπνο

Το πως αντιδρούμε σε δύσκολες καταστάσεις επιδρά στο πως το άγχος επηρεάζει την υγεία μας. Ένα άτομο που αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετό απόθεμα να αντιμετωπίσει μια κατάσταση είναι πιο πιθανό να αντιδράσει πιο έντονα. Οι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν τα άτομα με διαφορετικούς τρόπους.

Κάποιες φορές ακόμα και οι θετικές σκέψεις προκαλούν άγχος ,όπως η απόκτηση ενός παιδιού, ένα ταξίδι, και η αγορά ενός σπιτιού. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά περιλαμβάνουν περισσότερη προσπάθεια, αλλαγές και ευθύνες. Υπάρχει επίσης και το άγνωστο. Το άτομο αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει.

Μια επίμονη αρνητική απόκριση στις προκλήσεις μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία και στην ευτυχία. Αν και, η ανησυχία για το πώς ένα άτομο αντιδρά στο άγχος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και των επιδράσεων του άγχους, και στην διαχείρισή του.