Από τη στιγμή που η κατάσταση με την επιδημία είναι τέτοια, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς και την διασπορά να μην περιορίζεται από τα μέτρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Πατρινό Καρναβάλι, με τον τρόπο που το ξέραμε, δεν πρόκειται να γίνει ούτε και φέτος.

Το γνωρίζουν καλά αυτό τόσο στον Καρναβαλικό Οργανισμό, όσο και στη δημοτική αρχή. Αυτό που ελπίζουν είναι να μην εξελιχθούν τόσο άσχημα τα πράγματα που θα φτάσουν σε μία δεύτερη ματαίωση της πιο γνωστής γιορτής της Πάτρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το κύρος και το βεληνεκές της γιορτής.

Το μεγάλο ερωτηματικό που ήδη απασχολεί τους αρμοδίους είναι το πώς μπορεί να γίνει το φετινό καρναβάλι της Πάτρας, με φόντο τον κορωνοϊό και την επιδημία. Το δεδομένο είναι ότι μαζικές εκδηλώσεις δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Με λίγα λόγια η κορύφωση της μεγάλης γιορτής της Πάτρας που δεν είναι άλλη από τις καρναβαλικές παρελάσεις του τελευταίου διημέρου της Αποκριάς, δεν θα γίνουν ούτε και αυτή τη χρονιά.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχαν αναβληθεί την τελευταία στιγμή και το μόνο που έγινε ήταν μία άτυπη παρέλαση των πληρωμάτων, χωρίς άρματα και χωρίς μουσική για την οποία μάλιστα οι καρναβαλιστές δέχτηκαν δεκάδες «πυρά» από ειδικούς και μη.

Τι μπορεί να γίνει; Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τον Καρναβαλικό Οργανισμό αφού προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Γνωμοδοτική Επιτροπή και ακουστούν οι αντίστοιχες προτάσεις.


Η πρόταση του "σπιράλ"

Μέχρι ώρας η μοναδική πρόταση που υπάρχει είναι αυτή του «σπιράλ».

Η πρόταση αυτή που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, βάζει σε πρώτο ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρού τύπου εκδηλώσεις, ενώ αξιοποιεί τη δυνατότητα της τεχνολογίας και του διαδικτύου για την προβολή του θεσμού στο πανελλήνιο.

Προβλέπει, εξάλλου, και τη διεξαγωγή μιας μικρής παρέλασης, με αποστάσεις, μάσκες και μέτρα ασφαλείας, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο επίλεκτα μέλη των πληρωμάτων, με τις στολές που είναι ήδη έτοιμες από την περσινή χρονιά.

Η πρόταση αναφέρει ότι θα ήταν καλό η παρέλαση αυτή να γίνει σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της Πάτρας (όχι στο κέντρο της για να μην υπάρξει συνωστισμός, για παράδειγμα στην Γέφυρα του Ρίου) και να μεταδοθεί από ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πανελλήνιο προβάλλοντας την Πάτρα.

Όλος ο φάκελος της πρότασης του «σπιράλ» που έχει δοθεί ήδη στα χέρια των ιθυνόντων του Καρναβαλικού Οργανισμού, θα εξεταστεί, ενώ ασφαλώς θα ακουστούν και άλλες προτάσεις από καρναβαλιστές και μέλη της γνωμοδοτικής. 

Όλα όμως στο τέλος θα κριθούν από τον κορωνοϊό και την πορεία που θα έχει μέχρι τότε στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στην χώρα.