Απάντηση στα όσα ισχυρίζεται η Ένωση Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος για την κατάσταση που υπάρχει στο λιμάνι της Πάτρας, δίνει η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Κίνηση που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μεταναστών: «Η ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος αποτελεί ένα συνονθύλευμα ανακριβιών, υπεκφυγών και κατασκευασμένων ειδήσεων με στόχο να παρουσιαστεί μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Στο χώρο του λιμανιού συμβαίνει σχεδόν καθημερινά ό,τι ακριβώς συνέβαινε εδώ και χρόνια… περιστατικά βίας τα οποία μόνο ρατσιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν, εφόσον ξεφεύγουν από τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που προβλέπει το πλαίσιο δράσης των εμπλεκόμενων (ΟΛΠΑ και ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ICTS) και αγγίζουν το σαδισμό.

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος περιστατικά βίας τα οποία δεν περιορίζονται στην αποτροπή των μεταναστών και των προσφύγων να μπουν στο λιμάνι, αλλά μάλλον αποσκοπούν και καταλήγουν στον τραυματισμό και τον εξευτελισμό αυτών των ανθρώπων; Αυτό δεν ξεπερνά τα όρια της επαγγελματικής τους ιδιότητας;

Στην περιοχή του λιμανιού της Πάτρας έχουν βρει καταφύγιο εδώ και χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες-άστεγοι, κάτοχοι Δελτίου Αιτούντος Άσυλο, άνθρωποι που ποτέ δεν οδηγήθηκαν σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, θύματα των αντιπροσφυγικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν μετά την Ευρωτουρκική Κοινή Δήλωση, πολιτικές αποτροπής  ρατσιστικές και απάνθρωπες.

Ζουν εκεί γιατί οι κυβερνήσεις (ελληνικές και ευρωπαϊκές) τους έχουν κλείσει το δρόμο, δεν τους χορηγούνε ταξιδιωτικά έγγραφα. Δε σχεδιάστηκαν ποτέ πολιτικές ένταξης, καταδικάζοντας τους έτσι να ζουν στο περιθώριο χωρίς δικαιώματα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Εκτελεστές αυτής της πολιτικής είστε και εσείς, οι παράγοντες της λιμενικής ζώνης. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να ισχυρίζεστε ότι “όλες οι ενέργειες του Λιμενικού γίνονται με γνώμονα το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων”;

Η Διοίκηση του Λιμανιού και ο ΟΛΠΑ φέρουν ακέραια την ευθύνη για τα περιστατικά ωμής και αδιάκριτης βίας που εχουν καταγγελθεί και "οι φύλακες σας έχουν γνώση".

Ο αλληλέγγυος, προς τους πρόσφυγες, κόσμος της πόλης θα συνεχίσει να είναι στο πλάι τους, για την εξασφάλιση της επιβίωσης και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων».