Τα τελευταία αιτήματα που προέβαλαν όψιμα οι Γιάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής διά των συνηγόρων του έχει ζητήσει να προσκομιστούν στο δικαστήριο δύο βουλεύματα, ένα του 2015 και ένα του 2019, στα οποία –όπως είπε και η εισαγγελέας- φαίνεται ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους εν γνώσει του.

Το δεύτερο αίτημα αφορά τα όσα χθες κατήγγειλε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αν και η αποδεικτική διαδικασία έχει τελειώσει, ο πρώην βουλευτής στις… καθυστερήσεις προσήλθε στο δικαστήριο για να μιλήσει για «κυβερνητικές παρεμβάσεις» το 2013 και τηλεφωνήματα στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά με άτομο που συνομιλούσε με τον Γ. Ρουπακιά. Ζήτησε τα όσα δήλωσε να ερευνηθούν και επανέλαβε ότι η ζωή του έχει καταστραφεί για ένα έγκλημα με το οποίο δεν έχει σχέση.

Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η φάση, τότε αναμένεται το δικαστήριο να διακόψει και προχωρήσει -ενδεχομένως και σήμερα- στην κρίσιμη διάσκεψη για τις αναστολές των ποινών που έχουν ζητήσει οι καταδικασθέντες.

Χθες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, μετά τις επικρίσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη για παραλείψεις και ανακρίβειες, πέρασε στην αντεπίθεση. Επέμεινε στην πρότασή της να παραμείνουν όλοι ελεύθεροι πλην του ισοβίτη Γιώργου Ρουπακιά, ενώ έστρεψε τα βέλη της κατά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, για τους οποίους είπε ότι έχουν παραβιάσει κάθε κανόνα δεοντολογίας, επειδή οι προτάσεις της δεν τους είναι αρεστές.

Η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, που καλείται να λάβει την πλέον κρίσιμη απόφαση για το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.