Ο κορωνοϊός πιστεύεται ότι μεταφέρεται κυρίως από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων αναπνοής και μολυσμένων επιφανειών. Έτσι λοιπόν, οι μάσκες προσώπου, όταν τις χρησιμοποιούμε σωστά, μπορούν να λειτουργήσουν ως φραγμός στην εξάπλωσή του.

Να ξεκαθαρίσουμε πως χρειαζόμαστε μάσκα αν είμαστε υγιείς και φροντίζουμε ένα άτομο που έχει νοσήσει, όπως μας λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Φορέστε την για να προστατεύσετε άλλους ανθρώπους αν είστε άρρωστοι ή φορέστε μάσκα αν περιμένετε να βρεθείτε κοντά σε κάποιον που έχει νοσήσει», μας λέει η Λούσι Γουίλσον, διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Εκτακτης Ανάγκης, του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Το να χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα δεν είναι το ιδεατό. «Σκοπός είναι να μην χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα. Δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς αυτή την στιγμή, λόγω της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά, αλλά εννοείται πως δεν είναι και ότι καλύτερο», λέει η Γουίλσον «Το σωστό θα ήταν να χρησιμοποιούμε κάθε μάσκα μία φορά».

Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές με τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια μάσκα περισσότερο από μία φορά.

-Για να αποφύγουμε τη μόλυνση, τοποθετούμε και αφαιρούμε τη μάσκα πολύ προσεκτικά.

-Πλένουμε την μάσκα αν αυτή είναι υφασμάτινη.

-Αφήνουμε τις μάσκες να στεγνώσουν μεταξύ χρήσεων.

-Μπορούμε να βάλουμε ένα επιπλέον πανί μπροστά από την μάσκα.

Πότε σταματάμε την χρήση της:

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πότε η μάσκα μας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και έχει έρθει η ώρα να την αποχωριστούμε. Οπως μας προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλό είναι να σταματάμε την χρήση της χάρτινης μάσκας όταν αυτή γίνεται νωπή - υγρή, ή φαίνεται λερωμένη, την οποία πετάμε αμέσως στα σκουπίδια. Να θυμόμαστε πάντα, πως κατά την αφαίρεση της, δεν αγγίζουμε ποτέ το μπροστινό μέρος, το οποίο μπορεί να έχει μολυνθεί.

Ακόμα και αν δεν έχουμε αρκετές μάσκες, η επαναχρησιμοποίηση τους δεν είναι η μόνη μας επιλογή προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, μένουμε σπίτι, δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας ενώ καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες στο σπίτι μας.