Σημαντική πτώση δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κίνηση στα ξενοδοχειακά καταλύματα, αλλά και στην εστίαση, τον μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με αυτά η πτώση, σε πανελλήνιο επίπεδο, στους τζίρους των καταλυμάτων, έφτασε το 58,5%, ενώ στα καταστήματα εστίασης μειώθηκε κατά 33,6%.

Στην Αχαΐα η πτώση ήταν εξίσου σημαντική, έστω και αν μετριάστηκε κάπως από τον εσωτερικό τουρισμό στον τομέα των καταλυμάτων και στον κλάδο της εστίασης από το ότι αρκετός κόσμος της Πάτρας δεν πήγε διακοπές.

Στην Αχαΐα η κάμψη για τα καταλύματα έφτασε το 37,4% καθώς ο τζίρος σε σύνολο 156 επιχειρήσεων τον περασμένο Αύγουστο ήταν στα 2,3 εκατ. ευρώ, από 3,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στον κλάδο της εστίασης ο συνολικός τζίρος που έκαναν 2.198 επιχειρήσεις εστίασης, έπεσε από 1.640.922 ευρώ σε 1.277.055 ευρώ, δηλαδή χάθηκαν έσοδα 22,2% σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στους δύο αυτούς κλάδους σε άλλες περιοχές της χώρας, η Αχαΐα κινήθηκε σε ένα καλύτερο επίπεδο από αυτές, ενώ μείωσε σε έναν βαθμό τις απώλειες που είχε από το διάστημα της καραντίνας και μετά.

Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας που δεν άφησε πληγές για τον τουρισμό και την εστίασης της περιοχής. 

Θυμίζουμε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι οι απώλειες τζίρου, σε πανελλήνιο επίπεδο για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, για το σύνολο των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, ήταν μια αιμορραγία, καθώς χάθηκαν και στους δυο κλάδους έσοδα της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ.