Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης που δίνεται με τον κορωνοϊό και από αυτή την περίοδο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιδημιολογική πορεία που θα έχουμε τους επόμενους μήνες.

Αυτό τονίζουν οι υγειονομικές αρχές το τελευταίο διάστημα και εφιστούν την προσοχή σε όλους, αλλά και την απόλυτη τήρηση των μέτρων.

Σε ότι αφορά τη Δυτική Ελλάδα- αφού η Αχαΐα με δεδομένο ότι το νοσοκομείο αναφοράς είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, επηρεάζεται άμεσα από τους δύο νομούς της Περιφέρειας - τα πράγματα είναι εξίσου αμφίρροπα.

Τα δεδομένα αλλάζουν. Εκεί που στις αρχές του μήνα η Αχαΐα είχε τη μεγαλύτερη διασπορά, στη συνέχεια η έξαρση μετατοπίστηκε στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ πλέον, με βάση τις καταγραφές του ΕΟΔΥ, τα "πρωτεία" του ιού τα πήρε η Ηλεία με τα εννέα κρούσματα που είχε.

Αυτό πάντως που είναι σίγουρο, σύμφωνα τις υγειονομικές αρχές, είναι ότι το διάστημα μεταξύ τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, θα κρίνει πολλά σε ότι αφορά τη σταθερότητα της διασποράς στην περιοχή μας ή την αύξησή της.

«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο και στην πιο κρίσιμη καμπή της επιδημιολογικής πορείας του ιού» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου. «Έχουμε επιδείξει μία σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες στην διασπορά του ιού, όμως, το ανησυχητικό είναι ότι μπαίνουμε σε μια εποχή που έρχεται η πτώση της θερμοκρασίας και μαζί με αυτή τα πρώτα κρύα». 

Το κρύο φέρνει τη διασπορά και την εξάπλωση του ιού

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει και την εμπειρία των χωρών της Ευρώπης το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωση του κορωνοϊού και αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Το ζητούμενο για τις υγειονομικές αρχές είναι να κατορθώσουν αυτό το διάστημα να κρατήσουν τη διασπορά σε μία σταθερά, έτσι ώστε να αποφύγουν την αύξηση των κρουσμάτων και από εκεί την πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των υγειονομικών αρχών για τον Νοέμβριο. Αν ο Νοέμβρης βγει χωρίς να υπάρχει μία σημαντική έξαρση του ιού και χωρίς να γεμίζουν οι κλίνες των νοσοκομείων, τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελπιδοφόρα για τη συνέχεια και για τους χειμερινούς μήνες που ακολουθούν.