Το όριο για να περάσει μια περιοχή από τον πορτοκαλί στον κόκκινο συναγερμό είναι τα 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων (τις τελευταίες δεκατέσσερις μέρες).

Κρίνοντας από αυτό και με βάση τις ανακοινώσεις του Εθνικού Δημόσιου Οργανισμού Υγείας κάθε απόγευμα, η Αχαΐα, μάλλον έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, τουλάχιστον προσωρινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον έχει αποφύγει.

Η απόσταση όμως που τη χωρίζει από το όριο των 150 κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας το σύνολο που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, ο νομός από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 19 του μήνα βρισκόταν στο 31. 

Είναι γεγονός ότι ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στο νομό τις τελευταίες ημέρες είναι μειωμένος. Ειδικότερα, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο νομό από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την Τρίτη, συνολικά είναι 136.

Εδώ και πάνω από δέκα ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ για την Αχαΐα, δεν ήταν ποτέ πάνω από επτά και τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός αυτός ήταν από πέντε και κάτω.

Το διάστημα της κορύφωσης της διασποράς, σε ότι αφορά το μήνα Οκτώβρη, ήταν αυτό του πρώτου δεκαημέρου, τότε που ο νομός, είχε τρεις φορές διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα είχε φτάσει τα 11 κρούσματα (και μάλιστα δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες), ενώ το αρνητικό ρεκόρ της Αχαΐας ήταν αυτό της 6ης Οκτωβρίου με τα 12 κρούσματα.

Με λίγα λόγια, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί σε ένα βαθμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Ζητούμενο για το νομό είναι να κατορθώσει όχι μόνο να αποφύγει το «κόκκινο», αλλά να περάσει από το επίπεδο 3, στο επίπεδο 2 του υγειονομικού χάρτη.

Κάτι που βέβαια θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, πλησιάζοντας στα τέλη του μήνα.