Στα μέσα του 2021 τοποθετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, μετά και τις διακοπές που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε ορισμένες μελέτες για υπό εξέλιξη εμβόλια.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Οργανισμού, τα δεδομένα από τις μελέτες της τελικής φάσης 3 θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους και κατόπιν της ανάλυσης τους θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την έναρξη του εμβολιασμού.

Ήδη πολλές φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένεται να ολοκληρώσουν πολύ σύντομα την φάση 3 των δοκιμών εμβολίων σε εθελοντές, έχουν προχωρήσει στη μαζική παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων των υποψηφίων εμβολίων τα οποία αν δεν κριθούν ασφαλή και αποτελεσματικά σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα θα ανακυκλωθούν.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δυνητικά θα μπορούσαν να προσβληθούν ευκολότερα. Μάλιστα όπως παρατήρησε η ίδια η επιστήμονας, τα αποτελέσματα των μελετών μέχρι στιγμής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εν εξελίξει εμβολίων ειδικά για τους ηλικιωμένους είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Εν τω μεταξύ βρετανοί επιστήμονες τονίζουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 θα είναι διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα υποψήφια εμβόλια θα καταθέσουν αίτηση αδειοδότησης είτε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είτε στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων με το ενδεχόμενο αυτά να λάβουν ακόμη και άδεια έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή, Γερμανοί ιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την εκρηκτική δυναμική που έχει αναπτύξει ο κορονοϊος σε ολόκληρη των Ευρώπη προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να χαθεί το επόμενο διάστημα ο έλεγχος.

Πηγή: ΕΡΤ