Τεράστιο πλήγμα έχει δεχθεί η τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε καθώς ο κορωνοϊός εξαφάνισε χιλιάδες εποχικές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Πορτογαλία.

Ο συνολικός αριθμός αυτών που επισήμως είναι χωρίς δουλειά αυξήθηκε στους περίπου 410.000, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Πορτογαλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στη νότια περιοχή του Αλγκάρβε, που είναι γνωστή για τις παραλίες της και τα γήπεδα γκολφ, ο αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 157% στους 21.310 τον περασμένο μήνα συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η τουριστική βιομηχανία συνεισέφερε το 14,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, και συνέβαλε στην ανάκαμψη από τη σοβαρή κρίση χρέους το 2019-14.
Η κυβέρνηση αναμένει το ποσοστό της ανεργίας, που σταδιακά είχε μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά την ανάκαμψη, να αυξηθεί στο 8,7% φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πραγματικά επίπεδα της ανεργίας θα είναι πολύ υψηλότερα καθώς το επίσημο ποσοστό δεν περιλαμβάνει αυτούς που σταμάτησαν να αναζητούν δουλειά.

Η Πορτογαλία, μια χώρα με 10 εκατ. κατοίκους περίπου, έχει καταγράψει έναν συγκριτικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων — 101.860 περιστατικά συνολικά– και 2.198 θανάτους. Ωστόσο, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των περιστατικών έχει και πάλι αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Παρασκευή, η Πορτογαλία κατέγραψε 2.608 κρούσματα, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αν και αυξήθηκαν επίσης τα τεστ. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ μια σειρά νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της ασθένειας.