Ο σοσιαλιστής Λουίς Αρσε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βολιβίας.

Ο Αρσε εξασφάλισε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, μία νίκη που έκανε τον πρώην πρόεδρο της χώρας και μέντορά του, Εβο Μοράλες, να προαναγγείλει την επιστροφή του στη χώρα «αργά ή γρήγορα». Ο Αρσε, ο υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας πάνω από το 52% των ψήφων, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις εξόδου.

Μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνεται με πολύ βραδύ ρυθμό, ο βασικός αντίπαλος του Αρσε, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα (2003-2005), αναγνώρισε τη «μεγάλη» νίκη του πρώην υπουργού Οικονομίας και αρχιτέκτονα του βολιβιανού οικονομικού «θαύματος».

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ καθαρό», δήλωσε ο Μέσα, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις εξόδου οι οποίες δίνουν στον Αρσε διαφορά περίπου 20 μονάδων. «Επαφίεται σε εμάς, όπως αρμόζει σε εκείνους ανάμεσά μας που πιστεύουν στη δημοκρατία να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε νικητής σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε. Η μεταβατική πρόεδρος, η δεξιά πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες, απηνής αντίπαλος του MAS, είχε αναγνωρίσει τη νίκη του Αρσε ήδη από την Κυριακή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του χαιρέτισε τις «ειρηνικές εκλογές» της Κυριακής και παρότρυνε όλους τους βολιβιανούς πολιτικούς να εργαστούν για την «εθνική συμφιλίωση».

Μετά τη θριαμβευτική νίκη του, ο Λουίς Άρσε εκτίμησε ότι η Βολιβία επέστρεψε «στη δημοκρατία», ανέκτησε «την ελπίδα». Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Εβο Μοράλες, εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, δεν ήταν υποψήφιος για την προεδρία.

Την επομένη της νίκης του Λουίς Άρσε, ο Έβο Μοράλες ανήγγειλε πως θα γυρίσει σύντομα στην πατρίδα του. «Αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψουμε στη Βολιβία. Η μεγάλη επιθυμία μου είναι να γυρίσω στη Βολιβία, στον τόπο μου», είπε ο Μοράλες, αυτόχθονας της φυλής Αϊμάρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει. Ανέφερε επίσης ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Βολιβίας θέλει να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που δεν έχουν τοποθετήσει πρεσβευτή στη Λα Πας από το 2008.