Οι ασθενείς με Covid-19 εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα μήνες μετά τη μόλυνσή τους από το νέο κορωνοϊό, διαπιστώνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα αρχικά ευρήματα μιας μελέτης του βρετανικού πανεπιστημίου έρχονται να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα μιας ισπανικής και μιας αμερικανικής έρευνας για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της Covid-19, αφού όπως διαπιστώθηκε, μεγάλος αριθμός ασθενών, που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία, εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα δύσπνοιας, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης δύο με τρεις μήνες μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ανωμαλίες σε πολλά όργανα και πιστεύουν πως μια επίμονη φλεγμονή μπορεί να είναι ένας παράγοντας για όσους επιζούν από τον κορωνοϊό και καταγγέλλουν έντονα συμπτώματα μήνες μετά, αναφέρει σε δήλωσή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

80 γιατροί και υγειονομικοί κατά της στρατηγικής της ανοσίας της αγέλης

Την ίδια ώρα μια ομάδα επιστημόνων έρχεται να απορρίψει τις προτάσεις για επιδίωξη απόκτησης από τον πληθυσμό ανοσίας της αγέλης έναντι του νέου κορωνοϊού χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη και μη υποστηριζόμενη από επιστημονικά δεδομένα τη στρατηγική αυτή. Ογδόντα γιατροί, ερευνητές και υγειονομικοί χαρακτηρίζουν την προσέγγιση αυτή «επικίνδυνη πλάνη» σε επιστολή τους στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα θα έχουν ανοσία έναντι του κορωνοϊού ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η επιστολή, πάνω από 2.000 άλλοι επιστήμονες την έχουν προσυπογράψει σε ένδειξη υποστήριξης. Οι περισσότεροι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, θεωρούν ότι είναι εσφαλμένη στρατηγική. Προ ημερών και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι «ουδέποτε στην ιστορία της δημόσιας υγείας η συλλογική ανοσία δεν χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγική στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας και πόσο μάλιστα στην περίπτωση μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», ενώ και το ΕΚΠΑ τηρεί ανάλογη στάση.