Σε συστηματικά βασανιστήρια, εξευτελισμούς και σεξουαλικές επιθέσεις υποβάλλονται προφυλακισμένοι κρατούμενοι στη Βόρεια Κορέα από ένα ποινικό σύστημα που τους αντιμετωπίζει ως «υπανθρώπους».

Σύμφωνα με έκθεση -σοκ της Human Rights Watch άτομα, που συλλαμβάνονται ως αντιφρονούντες ή με άλλες προφάσεις και οδηγούνται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης τους, στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες σε κατάμεστα κελιά, τους στερούν την κατάλληλη σίτιση και ρουχισμό και τα εξαναγκάζουν να «ομολογήσουν» με αποτέλεσμα σε λίγο διάστημα να χάνουν πολύ βάρος, εκτός κι αν έχουν τη δυνατότητα να δωροδοκήσουν τους φρουρούς, για να επιτρέψουν σε συγγενείς τους να τους στείλουν λίγα τρόφιμα.

Η έκθεση της HRW βασίζεται σε συνεντεύξεις 15 ανδρών και γυναικών, πρώην κρατουμένων, αλλά και πρώην αξιωματούχων, που διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα όπως κι άλλοι συμπατριώτες τους μετά την άνοδο του Κιμ Γιονγκ Ουν στην εξουσία πριν από εννέα χρόνια.

Την ώρα που ο δικτάτορας απολαμβάνει πολυτελή ζωή, οι Βορειοκορέατες «έχουν κάθε λόγο να φοβούνται τη σύλληψή τους και τον εγκλεισμό τους σε φυλακές εν αναμονή της δίκης τους», λέει ο Φιλ Ρόμπερτσον, διευθυντής του αρμόδιου για την Ασία τμήματος της HRW, προσθέτοντας ότι μόνον οι ύποπτοι με πολιτικές διασυνδέσεις ή χρήματα για να δωροδοκήσουν αστυνομικούς, φύλακες και εισαγγελείς, μπορούν να ελπίζουν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη.

Βιασμοί και σεξουαλικές επιθέσεις κατά των κρατουμένων

Τους περισσότερους, ωστόσο, τους περιμένουν σκληρά βασανιστήρια, «ομολογίες» που αποσπώνται διά της βίας, άθλιες συνθήκες κράτησης, ενώ οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με σεξουαλικές επιθέσεις, περιλαμβανομένων των βιασμών. «Οι κανόνες απαγορεύουν τους ξυλοδαρμούς, αλλά χρειαζόμαστε ομολογίες στη διάρκεια της ανάκρισης. Άρα τους χτυπούν για να αποσπάσουν “ομολογίες”», είπε πρώην αστυνομικός στη HRW.

Πρώην κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να σιωπούν στα κελιά τους, γονατισμένοι ή καθισμένοι οκλαδόν επί έως και 16 ώρες ημερησίως κι αν κουνιόντουσαν τους χτυπούσαν με τα χέρια, γκλομπς ή δερμάτινες ζώνες ή τους έβαζαν να τρέχουν έως και χίλιους κύκλους μέσα στο προαύλιο των φυλακών. «Μας αντιμετώπιζαν ως υπανθρώπους, χειρότερα κι από ζώα», είπε ο Γιουν Γιονγκ Τσεόλ, πρώην κρατικός υπάλληλος, που συνελήφθη το 2011 και τον ξυλοφόρτωσαν προτού του αποκαλύψουν την επόμενη μέρα ότι αντιμετώπιζε κατηγορίες περί «κατασκοπείας» εις βάρος του στυγνού καθεστώτος του Κιμ, που δεν διστάζει να στέλνει με την παραμικρή αφορμή ακόμη και αξιωματούχους στο εκτελεστικό απόσπασμα. «Με έδερναν επί μισή ώρα, με κλωτσούσαν με τα άρβυλα, με γρονθοκοπούσαν παντού στο σώμα μου», πρόσθεσε ο Γιουν, που πέρασε τελικά πέντε χρόνια σ’ ένα στρατόπεδο εργασίας κατηγορούμενος τελικά για λαθρεμπόριο.

Η πρώην έμπορος Κιμ Σουν Γιονγκ, που διέφυγε από τη Βόρεια Κορέα προ πενταετίας στη Σεούλ, είπε ότι τη βίασε ο ανακριτής στο κέντρο κράτησης κι ένας αστυνομικός της επιτέθηκε σεξουαλικά, αλλά η ίδια «δεν είχε τη δύναμη να αντισταθεί». Η έκθεση της HRW καλεί την Πιονγιάνγκ να ομολογήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλει τέλος στα βασανιστήρια και την ωμή, απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείρηση» των κρατουμένων, ενώ ζητεί από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα κι άλλα μέλη του ΟΗΕ να ασκήσουν δημοσίως και κατ’ ιδίαν πιέσεις στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.