Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες από Πατρινούς, την τελευταία εβδομάδα, οι οποίοι όπως λένε έχουν δεχθεί κλήσεις από χώρες του εξωτερικού, με τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση και που δεν έχουν πάει ποτέ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι κλήσεις αυτές είναι για λίγο. Κουδουνίζουν μία ή δύο φορές το τηλέφωνο και στη συνέχεια το κλείνουν. Αν προλάβετε να το σηκώσετε τότε το πιο πιθανό είναι να ακούσετε μία φωνή από το εξωτερικό να σας μιλάει σε αγγλικά.

Ο αριθμός των τηλεφώνων αυτών είναι μυστηριώδης, έχει πολλά ψηφία και αλλάζουν συχνά ελαφρώς, έτσι ώστε να μην μπορείτε να τα μπλοκάρετε. Το μεγάλο λάθος σας θα ήταν να παρασυρθείτε από περιέργεια και να πάρετε πίσω την άγνωστη αυτή κλήση.

Τότε θα έχετε υποπέσει στην παγίδα της τηλεφωνικής απάτης που ονομάζετε Wangiri και αυτό είναι κάτι που θα σας κοστίσει ακριβά. Γιατί για απάτη μιλάμε. Η απάτη Wangiri βασίζεται στην έμφυτη περιέργεια σας.

Πολλοί άνθρωποι θα καλούσαν ενστικτωδώς πίσω, μια χαμένη κλήση, ακόμη και από έναν μυστηριώδη διεθνή αριθμό. Και η επαναλαμβανόμενη φύση της απάτης (δεν είναι ασυνήθιστο να λάβετε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις σε μια μέρα) προσθέτει στην υπόθεση ίντριγκα και πίεση.

Τι θα συμβεί αν θα υποκύψετε στο scam και τους καλέσετε πίσω; Η κλήση σας καταλήγει σε έναν ακριβό αριθμό με χρέωση. Στη συνέχεια, θα φροντίσουν να σας εξαναγκάσουν να παραμείνετε στη γραμμή, για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι απατεώνες βασίζονται σε ένα συνδυασμό κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Ορισμένα θύματα δήλωσαν ότι τους είπαν ότι έχουν κερδίσει ένα βραβείο, συνήθως χρήματα, και ενθαρρύνονται να περιμένουν στη γραμμή για να το διεκδικήσουν.

Άλλοι απλώς δοκιμάζουν την υπομονή του θύματος, υποβάλλοντας τους να ακούν μουσική αναμονής, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο.

Η απάτη Wangiri προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο ίδιος ο όρος είναι Ιαπωνικός και σημαίνει “ένα (κτύπημα) και κόψιμο”. Και όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια πραγματικά διεθνής απάτη, με τα θύματα να διανέμονται σε όλο τον κόσμο.