Με επιτυχία, αφού εξετάστηκαν πάνω από 35 γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17.10.2020 και την Κυριακή 18.10.2020 στα Λουσικά και στο Κάτω Μαζαράκι αντίστοιχα, οι προληπτικές εξετάσεις μαστού (ψηλάφηση και υπερηχογράφημα) σε γυναίκες των χωριών αυτών αλλά και της ευρύτερης περιοχής από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αικατερίνη Σολωμού και τους συνεργάτες της.

Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του μαστού που είναι αφιερωμένος ο μήνας Οκτώβριος δεδομένου ότι στις 25 του μήνα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Αικατερίνης Σολωμού σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Δυμαίων (Κ.Ε.Δ.ΔΥ.) καθώς και με τις Τοπικές Κοινότητες Λουσικών και Κάτω Μαζαρακίου.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με επισκέψεις στις Τοπικές Κοινότητες Άνω Σουδεναιΐκων την Παρασκευή 23.10.2020 και Ριόλου το Σάββατο 24.10.2020.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της πανδημικής νόσου του νέου κορωνοϊού (Covid÷19), ενώ για την αποφυγή του συγχρωτισμού λαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε οι συμμετέχουσες να προσέρχονται στον τόπο της εξέτασης κατόπιν προκαθορισμένης συνάντησης.

Στα Λουσικά η εξέταση έλαβε χώρα σε αίθουσα του Δημαρχείου και κατά τη διάρκεια της παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.ΔΥ. κ. Αναστάσιος Βερρόπουλος και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λουσικών κ. Δημήτρης Κουνέλης.

Στο Κάτω Μαζαράκι οι εξετάσεις έγιναν στο Αγροτικό Ιατρείο του χωριού που στεγάζεται στο Κοινοτικό Κατάστημα, ενώ κατά τη διάρκεια της δράσης το παρών έδωσε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κ. Νικολίτσα Σουλούκου και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κάτω Μαζαρακίου κ. Γιάννης Δημόπουλος.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς κατά την επίσκεψη του στα Λουσικά αφού ευχαρίστησε την κ. Σολωμού και τους συνεργάτες της για την εν λόγω δράση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: " Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Συνεπώς απαιτείται προληπτικός έλεγχος και εμείς με τις δράσεις μας αυτές θέλουμε αφενός να συμβάλουμε στην πρόωρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και αφετέρου να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία στο θέμα της πρόληψης."