Νέο «πονοκέφαλο» έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που παλεύουν για να κρατηθούν όρθιοι με νύχια και δόντια στην πανδημία και στις επιπτώσεις που έχει φέρει αυτή στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφορία έχει ξεκινήσει και αποστέλλει ειδοποιητήρια πληρωμής προς τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις εκπρόθεσμες συγκεντρωτικές δηλώσεις.

Είναι οι καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, γνωστές ως ΜΥΦ, με έτος αναφοράς το 2014. Οι καταστάσεις αυτές ενώ είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, η εφορία αγνοώντας προφανώς το γεγονός αυτό, φορτώνει με πρόστιμα τις επιχειρήσεις.

Κατά τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, το σύστημα εντόπισε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 7.000 επιχειρήσεις συνολικά έχουν φορτωθεί με πρόστιμα εξαιτίας των ΜΕΦ.

Ειδικότερα στην Γ’ ΔΟΥ Πατρών οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4.500 επιχειρήσεις έχουν δεχθεί πρόστιμα των 400 ευρώ ανά τρίμηνο και 2.500 επιχειρήσεις που ανήκουν στην Α΄ΔΟΥ Πατρών, βρέθηκαν με πρόστιμα αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Το θέμα πάντως έχει φτάσει ήδη μέχρι την Βουλή, με αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους.