Την Δευτέρα συνεδριάζει για πρώτη φορά η αρχιτεκτονική επιτροπή που έχει οριστεί από τον δήμο για να αξιολογήσει τις μελετητικές προτάσεις 17 μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.

Οι προτάσεις των 17 γραφείων έχουν κωδικό αριθμό ώστε να μην είναι φανερή η ταυτότητά τους. Η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει 10 φορές μέχρι να καταλήξει στις επιλογές της.

Αρχικά θα επιλέξει τις 8 καλύτερες προτάσεις και τους συντάκτες τους ενώ ο δήμος θα απονείμει χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ με τον όρο ότι θα λάβουν μέρος και στο δεύτερο στάδιο, που είναι ο διαγωνισμός προσχεδίων.

Από αυτή τη διαδικασία η επιτροπή θα επιλέξει τα τρία καλύτερα προσχέδια και σε αυτούς ο δήμος θα απονείμει ισάριθμα βραβεία. Στον πρώτο 83.700 ευρώ, στον δεύτερο 61.380 και στον τρίτο 40.920 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, η έκταση - βάση της οποίας έγιναν οι προτάσεις των 17 μελετητικών γραφείων - είναι 330 στρέμματα. Η δημοτική αρχή, στην προκήρυξή της έδωσε κατεύθυνση στους διαγωνιζόμενους για το πώς επιθυμεί να διαμορφωθεί η συγκεκριμένη έκταση.

Αυτή περιλαμβάνει δομές πολιτισμού, αθλητισμού και αστικού τύπου ανάπλαση. Μάλιστα έχει προσδιορίσει και τον προϋπολογισμό των έργων, ο οποίος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 35 εκ. ευρώ.

Τα μέλη της 7 μελούς επιτροπής

Στην 7μελή κριτική επιτροπή μετέχουν πανεπιστημιακοί αρχιτέκτονες.

Δύο κριτές εκ προσωπικοτήτων, οι οποίοι υποδείχθηκαν από τον δήμο και είναι αρχιτέκτονες μηχανικοί καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ένας κριτής εκπροσωπεί τον δήμο και είναι αρχιτέκτονας, μόνιμος υπάλληλος του δήμου και οι υπόλοιποι τέσσερις κριτές έχουν επιλεγεί από τον κατάλογο κριτών και είναι δύο καθηγητές από το πολυτεχνείο Κρήτης και του Αριστοτέλειου και οι άλλοι δύο είναι αρχιτέκτονες – ελεύθεροι επαγγελματίες. Και για τους επτά της κριτικής επιτροπής, έχουν οριστεί αντίστοιχοι αναπληρωματικοί.