Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει χτυπήσει βάναυσα την αγορά και δεκάδες επιχειρήσεις της Πάτρας και της Αχαΐας να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, έχοντας το λουκέτο στο ένα χέρι, όμως οι δυσκολίες αυτές που έχουν δημιουργηθεί δεν έχουν σταθεί ικανές για να ανακόψουν το πνεύμα της επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει τα τελευταία δύο χρόνια την οικονομία, μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με βάση τις εγγραφές και τις διαγραφές των επιχειρήσεων που καταχωρούνται στα αρχεία του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά από το διάστημα του ερχομού του νέου έτους (δύο μήνες σχεδόν πριν από την έλευση της πανδημίας) μέχρι και τις 31 Αυγούστου, το πρόσημο ανάμεσα στις εγγραφές (των επιχειρήσεων δηλαδή που άνοιξαν) και τις διαγραφές (όσων έκλεισαν), είναι θετικό.

Συγκεκριμένα άνοιξαν το διάστημα αυτό και στους τρεις τομείς (μεταποίηση, εμπορίου και υπηρεσιών) συνολικά 590 επιχειρήσεις και έκλεισαν 228. Το θετικό πρόσημο, δηλαδή, ανάμεσα στις εγγραφές και στις διαγραφές είναι +362.

Τα στοιχεία για κάθε τομέα ξεχωριστά

Πιο αναλυτικά στον τομέα της μεταποίησης (πάντα στο ίδιο χρονικό διάστημα) άνοιξαν 65 επιχειρήσεις και έκλεισαν 43. Στον τομέα του εμπορίου οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν 158 και έκλεισαν 80.

Ακόμα πιο τολμηροί στο διάστημα της πανδημίας ήταν όσοι θέλησαν να ανοίξουν μία επιχείρηση στον κλάδο της εστίασης, παρόλο που ο κορωνοϊός χτύπησε βάναυσα αυτή την μορφή της οικονομίας.

Στον τομέα λοιπόν των υπηρεσιών (εστίαση) είχαμε 367 εγγραφές και 105 διαγραφές. Συμπερασματικά το πρόσημο σε κάθε τομέα ξεχωριστά για το διάστημα αυτό μεταξύ της αρχής του νέου έτους και του τέλους του καλοκαιριού είχε ως εξής:

Στο +22 για την μεταποίηση, στο +78 για το εμπόριο και στο +262 για τον τομέα των υπηρεσιών.

Το "παραθυράκι" και οι δύσκολοι μήνες

Ενθαρρυντικά σίγουρα τα στοιχεία αυτά, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία, στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και ένα «παραθυράκι» που λέει ότι για να καταχωρηθεί μία διαγραφή θα πρέπει η κάθε εταιρεία που σταματά τη λειτουργία της να έχει κλείσει τα λογιστικά της βιβλία, να έχει πληρώσει ή τακτοποιήσει δηλαδή τις υποχρεώσεις της και τα χρέη της.

Πάντως, σίγουρα +362 είναι θετικό πρόσημο για την εποχή της πανδημίας. Μένει να δούμε αν το ισοζύγιο αυτό, ανάμεσα στις εγγραφές και στις διαγραφές, διατηρηθεί σε ένα τέτοιο επίπεδο και μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι μήνες που μεσολαβούν μέχρι το 2021 είναι αρκετά δύσκολοι για την αγορά.