Στις 7 περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τελικό lockdown είναι και η Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαρρέουν στα αθηναϊκά ΜΜΕ από τις υγειονομικές αρχές και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο νομός ως γνωστόν είναι στο επίπεδο 3 και βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, με την μοναδική περιοχή ως τώρα που έχει φτάσει στο «κόκκινο» και έχει προχωρήσει σε γενική καραντίνα να είναι η Κοζάνη.

Στην Αχαΐα ήδη έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού και αν ο ιός δεν σταματήσει την εξάπλωση του, τότε είναι πιθανό μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να φτάσουμε στο «κόκκινο». Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την καθημερινότητα όλων μας και κυρίως για την τοπική οικονομία.

Το θετικό βέβαια σε όλο αυτό το σενάριο είναι ότι η Αχαΐα μεταξύ αυτών των 7 περιοχών που είναι κοντά στο lockdown είναι η μοναδική που έχει δείξει μια σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα και στην εξάπλωση της διασποράς.

Σε αντίθεση με άλλες όπως τα Ιωάννινα ή η Αττική. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τον νομό, όσο γενικότερα για την χώρα αφού η πτώση της θερμοκρασίας έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην εξάπλωση του ιού. 

Οι εφτά περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό όπου έχουν επιβληθεί και μέτρα περιορισμού είναι οι εξής: Ιωάννινα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Πέλλα, Αχαΐα και Αττική.

Όμως υπάρχουν και 16 νησιά που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο με βάση τους παράγοντες που συνυπολογίζουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τα εξής: Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Αίγινα, Αγκίστρι, Ζάκυνθος, Κύθνος, Κέα, Λέσβος, Σάμος, Μύκονος,  Σαντορίνη, Ηράκλειο, Σίκινος, Φολέγανδρος και Ίος.