Μπορεί το επιδημιολογικό προφίλ στην Ελλάδα να είναι σαφώς καλύτερο συγκριτικά με τις λοιπές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά στον κορωνοϊό, όμως η ισορροπία κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.

Την περασμένη Παρασκευή η θετική εικόνα "τσαλακώθηκε" από το σοκ του νέου ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που άγγιξε τα 508 σε ένα 24ωρο, ανοίγοντας νέο κύκλο αγωνίας μετά τη σύντομη παρένθεση ανακούφισης. Εάν δε συνυπολογίσει κανείς ότι ο επερχόμενος Νοέμβριος σηματοδοτεί παραδοσιακά την πτώση της θερμοκρασίας - γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει τη μεταδοτικότητα του πανδημικού ιού, σε συνδυασμό με τον συνεπακόλουθο συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους - και ο Δεκέμβριος την έναρξη του εποχικού κύματος γρίπης τα εφιαλτικά σενάρια αναζωπυρώνονται. Το μέλλον γίνεται ακόμη πιο ζοφερό όταν στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα συμπεριληφθούν και οι εκτιμήσεις των ειδικών που κάνουν λόγο για 20.000 ενεργά κρούσματα που δυνητικά μπορούν να λειτουργήσουν ως "βόμβα" μετάδοσης όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

"Ο ιός κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, και αυτό είναι ένα στοιχείο που με ανησυχεί. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κλεφτοπόλεμο, υπό την έννοια ότι ουδείς γνωρίζει πού θα ξεσπάσει συρροή κρουσμάτων. Και αυτό διότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα - αρκεί ένα κοινωνικό γεγονός, μια συγκέντρωση στο καφενείο, ένα πάρτι..." λέει στο "Βήμα" ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, και βάσει των επίσημων δεδομένων, η Αττική συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πλέον επίφοβες ζώνες, καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι τις πρώτες 16 ημέρες του μήνα εντοπίστηκαν συνολικά 2.909 νέες λοιμώξεις. Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιφερειακή πόλη που μπήκε σε κατάσταση επικινδυνότητας.

Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι φορείς για τις αντοχές μιας γεωγραφικής ζώνης είναι πιο πολύπλοκη από την εξέταση των ημερήσιων μεταδόσεων και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Τα δεδομένα που θορύβησαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και την Πολιτική Προστασία ήταν ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, η εκτεταμένη διασπορά και κυρίως οι διάσπαρτες χωροταξικά εστίες σε όλη την περιοχή. Επιπροσθέτως, μία ακόμη γεωγραφική ζώνη που είναι χρωματισμένη με... βαθύ πορτοκαλί είναι τα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή.