Μια νέα τάση ευεξίας που αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερους ακολούθους, είναι το αγκάλιασμα της αγελάδας, όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή αστείο σε μερικούς.

Το αγκάλιασμα της αγελάδας, είναι κάτι περισσότερο από μια χαριτωμένη τάση ευεξίας. Με τεράστια οφέλη για την ψυχική υγεία, αυτή η πρακτική αποκτά όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο, σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

Τι είναι η τάση «το αγκάλιασμα της αγελάδας»

Από τη γιόγκα με κατσίκες έως τα sound baths (τεχνική χαλάρωσης μέσω του ήχου), ο κόσμος είναι γεμάτος τάσεις ευεξίας, σχεδιασμένες για να καταπραΰνουν και να ηρεμούν, τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα.

Τώρα, μια νέα πρακτική που προέρχεται από την Ολλανδία υπόσχεται γαλήνη και ίσως ένα ή δύο χαμόγελα. Στα ολλανδικά, η πρακτική αυτή που ονομάζεται «koe knuffelen» και κυριολεκτικά σημαίνει «αγκαλιάζω αγελάδα», επικεντρώνεται στις έμφυτες θεραπευτικές ιδιότητες μιας καλής αγκαλιάς ενός ανθρώπου, σε ένα ζώο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της, η δημοσιογράφος Yasmin El-Beih στο BBC, αυτοί που πρόκειται να αγκαλιάσουν αγελάδες, ξεκινούν συνήθως κάνοντας μια περιήγηση στο αγρόκτημα πριν ξεκουραστούν δίπλα από αυτές, μια δύο έως τρεις ώρες. Η θερμότερη θερμοκρασία του σώματος της αγελάδας, ο βραδύτερος καρδιακός παλμός και το μεγάλο μέγεθος τους, μπορούν να κάνουν το αγκάλιασμα μια απίστευτα καταπραϋντική εμπειρία, ενώ το χάιδεμα στην πλάτη του ζώου, το ξάπλωμα δίπλα του ή ακόμη και το γλείψιμο από αυτό, είναι μέρος της θεραπευτικής συνάντησης.

Η αγκαλιά στις αγελάδες, πιστεύεται ότι προάγει τη θετικότητα και μειώνει το άγχος, ενισχύοντας την οξυτοκίνη στον άνθρωπο, την ορμόνη που απελευθερώνεται στην κοινωνική σύνδεση. Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα του χουχουλιάσματος με ένα κατοικίδιο ζώο ή με ένα ζώο συναισθηματικής υποστήριξης, απ' ό,τι φαίνεται, τονίζονται όταν κάποιος αγκαλιάζει μεγαλύτερα θηλαστικά.

Πώς ξεκίνησε το αγκάλιασμα στις αγελάδες

Αυτό το ευεργετικό χόμπι, εμφανίστηκε στις αγροτικές επαρχίες της Ολλανδίας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και τώρα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ολλανδικού κινήματος, που έχει σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση και στη ζωή στην ύπαιθρο. Σήμερα, αγροκτήματα στο Ρότερνταμ, στην Ελβετία και ακόμη και στις ΗΠΑ, προσφέρουν συνεδρίες αγκαλιάσματος αγελάδας και προωθούν τις δραστηριότητες που προκαλούν χαρά και μειώνουν το άγχος.

Η εμπειρία της αγκαλιάς, μπορεί να είναι ευχάριστη ακόμα και για τα ίδια τα βοοειδή. Μια μελέτη του 2007 στο περιοδικό Applied Animal Behavior Science, αναφέρει ότι οι αγελάδες δείχνουν σημάδια βαθιάς χαλάρωσης, όταν τεντώνονται και πάνε τα αυτιά τους πίσω, κατά τη διάρκεια που τους κάνουν μασάζ σε συγκεκριμένες περιοχές του λαιμού και της άνω πλάτης τους.


The unusual Dutch wellness trend travelling the globe - BBC REEL