Σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να είχε ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή στη Γαλλία, το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τους Sunday Times o Τσετσένος ισλαμιστής έστειλε φωτογραφίες του κομμένου κεφαλιού του 47χρονου θύματός του στα κανάλια του Telegram του ISIS στην Τσετσενία. Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας, η θετή αδελφή του δράστη Αμπντουλάχ Ανζόροβ, είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2014 για να ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Ο 18χρονος, ο οποίος είχε μαζί του ένα μαχαίρι και ένα αεροβόλο, πήγε στο σχολείο όπου δίδασκε ο Σαμουέλ Πατί και ζήτησε από μαθητές να του υποδείξουν ποιος ήταν ο εκπαιδευτικός που είχε δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στα πλαίσια ενός μαθήματος.

Ο άτυχος καθηγητής, είχε δεχθεί απειλές δέκα ημέρες πριν την δολοφονία του και γι' αυτό, μάλιστα, είχε φροντίσει να αλλάξει τη διαδρομή την οποία χρησιμοποιούσε για να πηγαίνει στο σχολείο, επιλέγοντας πιο πολυσύχναστους δρόμους.

Μιλώντας στο Reuters, ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή είπε ότι ο Πατί είχε καλέσει τους Μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν να δείξει τα επίμαχα σκίτσα από το περιοδικό Charlie Hebdo. Κατά λάθος, όμως, κάποιος παρέμεινε και ενημέρωσε τους Μουσουλμάνους γονείς του, οι οποίοι υπέβαλαν επίσημη καταγγελία για τον 47χρονο εκπαιδευτικό.

Η ανάρτηση του δράστη στο Twitter μετά την αποτρόπαια πράξη του

Αίσθηση προκαλεί η συμπεριφορά του νεαρού δράστη, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή. Ο 18χρονος δημοσίευσε στο twitter φωτογραφία του πτώματος του εκπαιδευτικού, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο. Σύμφωνα με τον Ρικάρ, ο λογαριασμός ανήκει στον δράστη.

Λίγα λεπτά αργότερα, η αστυνομία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν, ενώ η ανάρτηση κατέβηκε γρήγορα από το Twitter.


France attack: History teacher killed named as Samuel Paty