Ανοικτές πληγές αποτελούν οι επιπτώσεις της κρίσης για τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων της Πάτρας που έχουν δει την δουλειά τους να πέφτει αρκετά εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων οι βασικοί λόγοι για αυτή την πτώση σχετίζονται με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κόβοντας κάπως τα έξοδα τους, αλλά και με τον φόβο της διασποράς, παρόλο που στους χώρους αυτούς τηρούνται με ευλάβεια όλα τα μέτρα, ενώ τα μαθήματα γίνονται με ολιγομελή τμήματα.

Την κύρια πτώση της κατάστασης αυτής την έχουν νιώσει κυρίως οι ιδιοκτήτες των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων. Αρκετά παιδιά εκεί που πριν από την πανδημία έκαναν δύο και τρεις γλώσσες, έκοψαν τη μία και περιόρισαν την φιλομάθεια τους.

Άλλα πάλι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, Μάκη Μακρίδη, επέλεξαν για λόγους ασφάλειας να συνεχίσουν τα μαθήματα τους, εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, κάτι που όμως δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τους καθηγητές και τα φροντιστήρια.

«Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα ως κλάδος από την διάρκεια της πανδημίας και μετά , με τα οποία αρκετοί από τους συναδέλφους μας δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν. Είναι σίγουρα μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας την οποία καλούμαστε να ξεπεράσουμε» τονίζει ο κ. Μακρίδης.

Αυτό που φοβούνται για την λειτουργία των φροντιστηρίων τους είναι ο κίνδυνος ενός lockdown σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν στις σχολικές κοινότητες. «Στα φροντιστήρια δεν υπάρχει κανένας τέτοιος φόβος.

Τηρούνται τα μέτρα, με μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας. Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται με τα σχολεία. Ένα σενάριο πιθανού νέου κλεισίματος των φροντιστηρίων θα ήτα καταστροφικό για όλους μας».

 Ήδη άλλωστε αρκετά από τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να κατορθώσουν να διατηρηθούν όρθια μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.