Τα αστικά λύματα της Πάτρας θα δείξουν το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης στον κορωνοϊό και οι  δειγματοληψίες θα ξεκινήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΥΑΠ από την περασμένη Παρασκευή.

Τα δείγματα θα παίρνονται σε συχνά τακτικά χρονικά διαστήματα από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και τον διευθυντή του Απόστολο Βανταράκη και θα γίνεται από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης.

Τα δείγματα θα παίρνονται κατά πάσα πιθανότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και μέσα από αυτά θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο για την Πάτρα, αφού τα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, καθώς δεν κάνουμε όλοι μας τον μοριακό έλεγχο.

Αντίθετα ο αριθμός των ιών στα λύματα θα αποτυπώνουν την εικόνα της Πάτρας επιδημιολογικά. Είναι ένα μέτρο που κρίθηκε απαραίτητο από την στιγμή που η Πάτρα έχει εμφανίσει αυξημένα κρούσματα το τελευταίο διάστημα και η διασπορά έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα.

Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στο να καταλάβουμε και να διαπιστώνουμε κάθε φορά τις αυξομειώσεις του κορωνοϊού στην Πάτρας και να βγάζουμε τα ανάλογα συμπεράσματα, συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τις υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ανακοίνωση είχε ως εξής: «Η ΔΕΥΑΠ σε συνεργασία με τον Διευθυντή του εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προγραμματίσει δειγματοληψίες σε βάθος χρόνου για την ανίχνευση COVID-19 στα αστικά λύματα της Πάτρας. Ο έλεγχος των λυμάτων κατά τη θερινή περίοδο ήταν άνευ λόγου καθότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΟΔΥ,  δεν υπήρχε διασπορά κρουσμάτων στην Πάτρα.

Ανεξάρτητα από κάθε έλεγχο, η έξοδος των λυμάτων απολυμαίνεται με χρήση χλωρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Επίσης για τη προστασία των εργαζομένων λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου».