Δύσκολη ήταν η κατάσταση για τα ξενοδοχεία τους μήνες του καλοκαιριού, ακόμα όμως πιο δύσκολοι είναι οι μήνες που έρχονται για τους επαγγελματίες ξενοδόχους που είδαν να υπάρχει μία κάθετη πτώση στα καταλύματα τους εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, η πτώση αυτή έφτασε κατά μέσο όρο ένα ποσοστό μεταξύ του 65% και του 67%, ενώ για την περιοχή μας ενδέχεται να κυμάνθηκε ακόμα πιο ψηλά, φτάνοντας το 70%.

«Περιμένουμε τα ακριβή στοιχεία που είναι να βγουν στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα, όμως, σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις αυτές είναι αρνητικές και δείχνουν το πόσο χτυπήθηκε ο κλάδος από την πανδημία» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

«Όταν ανοίξαμε μετά το τέλος της καραντίνας ελπίζαμε ότι θα μειώσουμε σε έναν βαθμό τη ζημιά που είχαμε υποστεί από αυτή την περίοδο, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν θα φτάσουμε την κίνηση των περασμένων καλοκαιριών. Εκ του αποτελέσματος οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν».

Πληρότητα με 10% και 15%

Η πτώση αυτή συνεχίζεται όμως και για τα ξενοδοχεία που είναι 12μήνου λειτουργίας. Η πτώση μάλιστα στα ξενοδοχεία αυτά για το διάστημα του καλοκαιριού είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει πολλές φορές το 80%. 

«Τα εποχικά έκλεισαν, έχοντας σίγουρα έναν αρνητικό ισοζύγιο από το διάστημα του καλοκαιριού. Όμως το ακόμα πιο αρνητικό είναι ότι αυτή η πτώση στην τουριστική κίνηση δείχνει ότι θα συνεχιστεί και τους μήνες που έρχονται».

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, ότι στην Πάτρα τα περισσότερα ξενοδοχεία λειτουργούν αυτό το διάστημα με μέγιστο το 10%  ή το 15% της πληρότητας τους, ενώ δεν υπάρχει καμία προοπτική για να αλλάξει κάτι στον ορίζοντα, τουλάχιστον μέχρι το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν.

«Συνήθως έχουμε κρατήσεις για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν από τουρίστες του εξωτερικού, από τα Χριστούγεννα και μετά. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουν κάποιες εκπτώσεις.

Φέτος με το κλίμα που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο δεν βλέπω να έχουμε κρατήσεις, αλλά μάλλον θα έχουμε ακυρώσεις. Όσο για τις κρατήσεις; Αν όλα πάνε καλά από τον Μάρτη και μετά».

Ανάγκη ενίσχυσης από το κράτος

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς τα ξενοδοχεία με την πανδημία δεν μπορούν να κρατηθούν όρθια. «Χρειαζόμαστε την ενίσχυση του κράτους. 

Ενίσχυση πραγματική, με επιχορηγήσεις και όχι με επιστρεπτέες προκαταβολές ή δάνεια με χαμηλά επιτόκια, σαν αυτές που δίνουν οι περιφέρειες, όμως τα χρήματα αυτά που δίνονται είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσουν για όλους αφού οι ζημιές στην αγορά είναι καθολικές από την πανδημία. 

Το κράτος θα πρέπει επιτέλους να μεριμνήσει για τους ξενοδόχους με ξεχωριστά παρόμοια προγράμματα που να απευθύνονται σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία και έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία. 

Εκτός πια αν θέλει να μας αναγκάσει να δώσουμε τα ξενοδοχεία μας σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους αφού πολλοί από τους συναδέλφους μας βρίσκονται με το λουκέτο στο χέρι».