Δραματικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη Βρετανία διατυπώνει το τμήμα βιοστατιστικής του Ιατρικού Συμβουλίου Έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Σε μελέτη τους εκτιμούν ότι καθημερινά 47.000 άτομα θα μολύνονται από κορωνοϊό στην Αγγλία, ενώ οι θάνατοι θα αυξηθούν «καθημερινά από 240 έως 690 από τις 26 Οκτωβρίου».

Η έρευνα σημειώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορέων θα είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο εκατοντάδες αναμένεται να καταλήξουν σε καθημερινή βάση μέχρι τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Λίβερπουλ Τζο Άντερσον ανακοίνωσε ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού, μία ημέρα αφότου εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο δήμαρχος έχασε πριν πέντε εβδομάδες και τον άλλο αδελφό του, Χένρι, που έδινε τη μάχη με τον καρκίνο.

Πάνω από 28 εκατομμύρια ζουν με αυστηρότερα μέτρα

Το Λίβερπουλ έχει τους πιο υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στη Βρετανία και είναι μία από τις δύο περιοχές με το μέγιστο επίπεδο συναγερμού, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αναχαιτίσει την πανδημία.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 28 εκατομμύρια κάτοικοι της Βρετανίας βιώνουν πιο σκληρούς περιορισμούς. Ανάμεσά τους και αυτοί στο Λονδίνο, που βρίσκονται στη ζώνη επικινδυνότητας 2 και από το βράδυ απαγορεύεται να συναντηθούν με άτομα άλλου νοικοκυριού σε εσωτερικούς χώρους.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει το αίτημα του αρχηγού των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και των δημάρχων να επιβάλλει ένα καθολικό lockdown.