Υπογραφές μαζεύουν Πατρινοί για να διώξουν τις μουντζούρες, τα συνθήματα και τα διαφόρων ειδών «γαλλικά» από τους τοίχους της πόλης τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε σχετικό του κείμενο που συνοδεύει το ψήφισμα για τη συγκέντρωση υπογραφών, η πρωτοβουλία τους αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους τους υπευθύνους, πως αν δεν αλλάξει κάτι θα προχωρήσουν σε συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας.

Οι υπογραφές συλλέγονται στην πλατφόρμα change org και στο κείμενο με τίτλο «Φρένο στις ταγκιές – Ελπίζουμε σε μια καλύτερη Πάτρα» αναφέρονται τα εξής: «Υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, εκφράζοντας την κατάφωρη αντίθεσή μας στην απαράδεκτη κι ακαλαίσθητη χρήση μουτζούρων (ταγκιών) που κηλιδώνουν τα περισσότερα κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Σκοπός είναι να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για αφαίρεση των υπογραφών/ταγκιών από εμβληματικά σημεία και δρόμους της Πάτρας. Στόχος είναι ο καθαρισμός και η διατήρηση καθαρών επιφανειών που θα οδηγήσουν στην βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Οι ταγκιές αποτελούν καταστροφή-φθορά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με απότοκο την ευρύτερη υποβάθμιση του κέντρου με εκτεταμένη γέννηση αισθήματος παρακμής, ανασφάλειας και αισθητικής υποβάθμισης. Είναι άδικο για την πόλη μας ελάχιστα μετρημένα ατιμώρητα άτομα να καταστρέφουν αισθητικά τόσα κτίρια αφήνοντας την «υπογραφή» τους.

Τέτοιου τύπου αισθητικά και κοινωνικά βίαιες συμπεριφορές αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος, για τούτο και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, καθώς το δικαίωμα απόλαυσης των κοινόχρηστων χώρων διά της μη ρύπανσης, της διατήρησης και της προστασίας αυτών, αποτελεί αυτοτελή εκδήλωση του δικαιώματος της προσωπικότητας και η με οποιονδήποτε τρόπο προσβολή στοιχείου ζωτικού χώρου του ανθρώπου συνιστά ταυτόχρονα προσβολή θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος (σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος το περιβάλλον αποτελεί αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό, και ο καθένας έχει δικαίωμα χρήσης και απόλαυσης αυτού ως ζωτικού χώρου).

Το γκράφιτι

Σύμφωνα με το ελληνικό Ποινικό Δίκαιο, το γκράφιτι θεωρείται αξιόποινη πράξη, όταν αυτό λαμβάνει χώρα δίχως αδειοδότηση, που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 378 ΠΚ. 

Δεν είμαστε συλλήβδην εναντίον του γκράφιτι. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τη φερόμενη ως μέθοδο για αυτοέκφραση πάνω σε μια περιουσία που δεν σου ανήκει, από ένα αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό ρεύμα που είναι η «τέχνη του δρόμου» - street art.

Αναγνωρίζουμε επίσης το δικαίωμα για εξάσκηση των επίδοξων καλλιτεχνών που ξεκινούν από ταγκιές πριν μεγαλουργήσουν, και ίσως ο Δήμος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρέχει συγκεκριμένους χώρους αυτοέκφρασης.

Όσον αφορά στο Δήμο Πατρών, αυτός οφείλει να μεριμνά για την διατήρηση της καθαριότητας στους χώρους της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα στην διατήρηση της καθαριότητας των εξωτερικών όψεων των δημοτικών κτιρίων, στις οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, στα μνημεία και στα αγάλματα, κάτι το οποίο προφανώς δεν κάνει, ως οφείλει.

Θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο χρήσης ειδικού προστατευτικού που αποτρέπει από τέτοιες ενέργειες. Θα θέλαμε να τονιστεί, ότι η μοναδική οδός επίτευξης ουσιαστικών αποτελεσμάτων για την αντιμετώπιση των βανδαλισμών από υπογραφές/ταγκιές είναι η σύμπραξη Δήμου- Αστυνομίας – Πολιτών.

Τι ζητούν

Για τους λόγους αυτούς:

-εκφράζουμε δημόσια τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο και με συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε.

-δηλώνουμε την απόφασή μας να ενεργήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να παταχθεί το φαινόμενο του ανεξέλεγκτου βανδαλισμού και "βιασμού" των κτιρίων της πόλης μας και καλούμε τέλος, όλους, να λάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή την εκστρατεία που ξεκινάμε με σκοπό το σεβασμό στην ιστορία των κτιρίων, την καθαριότητα και προπαντός την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και

- ζητούμε από το Δήμο Πατρών να ξεκινήσει άμεσα την αποκατάσταση των όψεων των δημοτικών κτιρίων και χώρων αρχής γενομένης από το δημαρχείο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Πατρών να επιληφθεί της εξάρθρωσης των παραβατών.

Δηλώνουμε, τέλος, ότι θα σταθούμε στο πλευρό όλων των αρμοδίων και θα τους στηρίξουμε εμπράκτως στην υλοποίηση του στόχου».