Πάνω από 200 μαθητές στα σχολεία της Πάτρας βρίσκονται αυτή η στιγμή σε καραντίνα λόγω ης διασποράς του κορωνοϊού στις σχολικές κοινότητες.

Τα δύο κρούσματα των δύο καθηγητών (είναι παντρεμένοι) του εκπαιδευτικού  του 2ο Λυκείου της Πάτρας και της καθηγήτριας του 12ο Γυμνασίου αποτελούν μόνο το πρόσφατο παράδειγμα του όλου ζητήματος που ανάγκασε σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε τμήματα.

Προηγήθηκαν και άλλα κρούσματα σε 7 σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου, στο 8 Λύκειο, στο 13ο Δημοτικό Σχολείο, στο Δημοτικό Σχολείοθυ Σαραβαλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Λακόπετρας, στο Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας και  Γυμνάσιο - Λύκειο Ριόλου.

Η διασπορά στα κρούσματα αυτά δεν επεκτάθηκε, τουλάχιστον με βάση τις όποιες ιχνηλατήσεις έγιναν και ευχή όλων είναι το ίδιο να συμβεί και στη νέα εστία που υπήρξε με τα τελευταία κρούσματα των δύο καθηγητών.

Ωστόσο, τα αλλεπάλληλα κρούσματα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς και στους μαθητές που ζητούν να γίνονται περισσότερες ιχνηλατήσεις και μοριακούς ελέγχους στις επαφές των επιβεβαιωμένων.

Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καραντίνα περισσότεροι από 200 μαθητές που ήταν σε σχολεία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα.

Να αλλάξει το πρωτόκολλο

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα προκύπτει από τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία τα οποία δεν προβλέπουν επί της ουσίας τεστ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών.

Αυτό που ζητούν τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων είναι να αλλάξει το πρωτόκολλο ως προς το σκέλος αυτό και να γίνονται τεστ σε όλη την τάξη όπου παρουσιάζεται κρούσμα καθώς και των άμεσων επαφών του ασθενούς.

Συμμόρφωση με τη μάσκα

Το θετικό είναι ότι οι μαθητές από τα παιδιά του δημοτικού μέχρι αυτά του λυκείου δείχνουν να έχουν συμμόρφωση με τα μέτρα, φορώντας τη μάσκα τους, όμως, αυτό κρίνοντας από τα κρούσματα που υπάρχουν δεν είναι πάντα αρκετό.

Άσχετα αν το υπουργείο και οι αρμόδιοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι στα σχολεία τα πράγματα πάνε σε γενικές γραμμές καλά και ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.

Ζητούμενο είναι επίσης οι αποστάσεις ασφαλείας με τα ολιγομελή τμήματα και την διάθεση όλων των σχολικών αιθουσών που σύμφωνα με την έρευνα του δήμου υπάρχουν και είναι ικανές στον αριθμό για να καλύψουν τις ανάγκες.

Διασπορά στο Πανεπιστήμιο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από τα σχολεία εστία έχει δημιουργηθεί και στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά τα οχτώ νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν, με 6 φοιτητές, ένα μέλος ΔΕΠ και μία διοικητική υπάλληλος να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.