Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, έπειτα από γραπτό αίτημα που είχε διατυπώσει ο ΣΚΕΑΝΑ, με σκοπό να αποσαφηνιστούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς απορίες σε σχέση με την τελευταία ΚΥΑ που αφορά την εστίαση στο υγειονομικό επίπεδο 3, που βρίσκεται η Π.Ε. Αχαΐας.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη υγειονομική καμπή και όλοι πρέπει να πάρουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι ο επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες που ισχύουν από την πολιτεία, να τους εφαρμόζουν, ενώ δικό μας χρέος είναι να ανταποκρινόμαστε στην αποσαφήνιση σημείων των εγκυκλίων που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Στόχος μας είναι από όλους μας να παραμείνουμε υγιείς”  δήλωσε ο  Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, ανοίγοντας τη συζήτηση.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αστυνομικός Διευθυντής  Αχαΐας - Ταξίαρχος Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, ο τομεάρχης Β  Κέντρου ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κούλης, η Διευθύντρια Περιφερειακής Δ/νσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Εργασίας Βασιλική Σεϊντή, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Δ.Ε Γεωργία Πλώτα, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε.Θεόδωρος Λάμπος, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας Σοφία  Συμεωνίδου, ο Προϊστάμενος Τμήματος  Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Αχαΐας Αργύρης Αγγελόπουλος, και  Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας Χρήστος Παπασημακόπουλος.


Νωρίτερα οι εκπρόσωποι του ΣΚΕΑΝΑ είχαν επισκεφθεί επίσης την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την διευθύντρια κα Καραμπελιά, όπου συζητήθηκαν τα ασαφή σημεία του νέου ΦΕΚ σε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο και σε κλίμα συνεργασίας.

Τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση είναι τα εξής:

1. Δυναμικότητα και πληρότητα καταστήματος:
Η έννοια δυναμικότητα συνίσταται στην πραγματική δυναμική του πληθυσμού που αναγράφεται στις άδειες ÷2. Αν κάποιος για κάποιο λόγο δεν έχει αναγράψει στις παρατηρήσεις της άδειας του την δυναμική παρά μόνο τα τετραγωνικά, σας ενημερώνουμε ότι βγαίνει ως εξής:

Εσωτερικοί και εξωτερικοί αδειοδοτημένοι χώροι καταστήματος
στον εσωτερικό χώρο διαιρούνται τα τετραγωνικά ÷1.3 και έτσι προκύπτει ο πραγματικός πληθυσμός που επιτρέπεται. Στην συνέχεια αυτός ο πληθυσμός πάει ÷2
στον εξωτερικό χώρο διαιρούμε τα τετραγωνικά ÷ 0.7 και μετά διαιρούμε ÷2

Ατελώς παραχωρούμενα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους από τον Δήμο
επιτρέπεται η πλήρης εκμετάλλευση τους με κανονική ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, με τήρηση προβλεπόμενων αποστάσεων.

Απαρέγκλιτη, φυσικά, προϋπόθεση σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.
Στο ερώτημα που τέθηκε για μεταφορά πυκνότητας δεν λάβαμε σαφή απάντηση περιμένουμε νέες διευκρινίσεις. θεωρούμε πως θα βγει καινούργια διευκρινιστική προς αποσαφήνιση και των παραπάνω ασαφειών.

Σημείωση: Ιδιαιτέρως Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων στο ότι χρειάζεται άδεια και για τα ατελώς παραχωρούμενα τετραγωνικά από τον Δήμο και ταυτόχρονα σχέδια υποχρεωτικά θεωρημένα από μηχανικούς και για τους εσωτερικούς και για τους εξωτερικούς χώρους.

2. Όριο ατόμων ανά τραπέζι:
Ο ανώτατος αριθμός είναι τα 4 άτομα με εξαίρεση τα πρώτου βαθμού συγγένειας, στα οποία εννοούνται γονείς με παιδιά και όχι τα αδέλφια. Σε αυτήν την περίπτωση το όριο είναι τα 6 άτομα.

3. Χρήση μάσκας:
Όλο το προσωπικό πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα και να κάνει ορθή χρήση της και οι πελάτες όταν είναι σε χώρο αναμονής για εύρεση τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους συγχρωτισμού

4. Κέντρα διασκέδασης, δεξιώσεις, catering, bar
Απαγορεύεται η ζωντανή μουσική.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων: 30% του πληθυσμού με μέγιστο αριθμό καθήμενων τους 150
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πληθυσμού με μέγιστο αριθμό καθήμενων τους 90

5. Ωράριο εστίασης
12:00 είναι υποχρεωτικό να έχουν εκκενωθεί τα μαγαζιά και από τον τελευταίο πελάτη. Ωστόσο το προσωπικό έχει δικαίωμα να κάνει για όση ώρα χρειάζεται τις εργασίες που απαιτούνται για το κλείσιμο του καταστήματος.

6. Απόσταση 1,80
Αφορά μόνο τις ΚΑΔ του άρθρου σημείου 15 της παρ.1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020 (Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, bar).

7. Χρήση μπάρας
Επιτρέπεται η χρήση μπάρας από τους πελάτες με την τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί, ενώ ορίζεται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των διπλανών δυάδων σκαμπό.
Όλα τα ανωτέρω ισχύουν σε συνδυασμό με ότι άλλο ισχύει φυσικά στο στάδιο 3 βάσει της κλίμακας πού βρισκόμαστε.