Με την τοποθέτηση του δικηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ολοκληρώθηκε για αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση επί των αιτημάτων αναστολής των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης.

Αίσθηση προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του δικηγόρου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, στον οποίο έχουν επιβληθεί 13 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κατι άλλο. Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία, έστω της ΓΑΔΑ;» υποστήριξε ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρουν εδώ, να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».

«Καταδίκασαν τον εθνικισμό. Καταδίκασαν την ιδέα και όχι εγκλήματα», έλεγε άλλωστε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος την Τετάρτη, ισχυριζόμενος ότι «η Χρυσή Αυγή δεν ήταν εγκληματική οργάνωση. Ήταν το Κίνημα της εθνικής αντίστασης ενάντια στην ξενοκρατία των μνημονίων και του ραγιαδισμού».
Έρημο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο συνήγορος του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρθηκε και στο κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Έκλεισε η εφημερίδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε», είπε.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου του 1993 και το τελευταίο την περασμένη εβδομάδα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ημέρα της καταδίκης της οργάνωσης.
Οι προσπάθειες των καταδικασθέντων να πάρουν αναστολή

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής μεταχειρίζονται όποια επιχειρήματα μπορούν να σκεφτούν προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο να τους δώσει αναστολή, ώστε να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Η φροντίδα μελών της οικογένειάς του, η τέχνη του πεϊνιρλί και άλλες πολλές δικαιολογίες ακούστηκαν ενώπιον της έδρας.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την πλευρά του επέμεινε πως είναι αθώος και επανέλαβε την πρόταση της εισαγγελέως που απέρριπτε την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Τι αιτήθηκε ο συνήγορος του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του επίσης καταδικασθέντος από το δικαστήριο για την υπόθεση της Χρυσής Αυής, Χρήστου Παππά, ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο εντολέας καταλήγοντας: «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση».

Η συνεδρίαση διακόπηκε για την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί με την τοποθέτηση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων αναστολής που υπέβαλαν όλοι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής πλην του Γ. Λαγού και του Γ. Ρουπακιά.