Υλικά

(10-12 μερίδες)

250 γρ λάδι (σουσαμέλαιο+ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
20 σταγόνες εσάνς βανίλιας
1 κ.σ κακάο μαύρο

Για τα μήλα

6 μικρά μήλα ή 2-2,5 μεγάλα
2 κ.σ σουσαμέλαιο
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ χυμό λεμονιού
λίγη κανέλα
1 καλή χούφτα καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια στο μέγεθος μεγάλου ζαριού. Τα βάζουμε σε μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μήλα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας να μαλακώσουν λίγο, περίπου πέντε λεπτά. Αδειάζουμε σε πιάτο να κρυώσουν προσθέτοντας την κανέλα και τα καρύδια.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπέικιν πάουντερ. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα. Από πάνω με ένα κουτάλι απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα των μήλων.

Στο υπόλοιπο μείγμα που έχουμε στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε το καφέ μείγμα πάνω από τα μήλα. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας για να φύγει ο αέρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι και αν βγει στεγνό βγάζουμε από το φούρνο. Αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.

Πηγή: cookpad