Η σατιρική κωμωδία «Οδυσσέα γύρισε σπίτι»/1966 του Ιάκωβου Καμπανέλλη (διάρκεια 130 λεπτά) Παραγωγή του Ε.Σ.Π. Ρεφενέ τον Οκτώβρη του 2015 37 ερασιτέχνες, 18 παραστάσεις, 1150 θεατές, θα επαναπροβληθεί στο κανάλι του Super B, αυτή την εβδομάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 22/10/2020 Ώρα: 18:30

H δράση εκτυλίσσεται στο νησί της Κίρκης έπειτα από τον Β΄Τρωικό Πόλεμο (αλληγορική μεταφορά στη δεκαετία του 60, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Όμως τώρα ο μύθος του Οδυσσέα έχει προηγηθεί της άφιξης του στο νησί, ενώ ο ήρωας κάθε άλλο παρά ηρωική εμφάνιση έχει. Είναι γέρος και άσχημος. Ο πρωθυπουργός του νησιού, για να μην απογοητευθούν οι υπήκοοι της βασίλισσας, που αλλιώς τον είχαν πλάσει με τη φαντασία τους, παρουσιάζει …ως «Οδυσσέα» τον διανοητικά καθυστερημένο, αλλά νέο και ωραίο Ελπήνορα (έναν εκ των συντρόφων του Οδυσσέα) , ο οποίος μάλιστα γοητεύει τα πλήθη.

Ο Οδυσσέας πλέον είναι αναγκασμένος να παλέψει ενάντια στον μύθο του που δεν περιορίζεται μόνο στο νησί της Κίρκης αλλά έχει φτάσει μέχρι  την πατρίδα του την Ιθάκη. Η επιστροφή δηλαδή ενός απομυθοποιημένου Οδυσσέα θα κατέστρεφε την ανθούσα τουριστική οικονομία της, που έχει οικοδομηθεί πάνω ακριβώς σ’ αυτόν τον μύθο.

Γι αυτό δεν πρέπει να γυρίσει πίσω…