Εδώ και λίγο καιρό, έχει ανοίξει τις πόρτες του στην Πάτρα, ένα ιδιαίτερο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, με στόχο να χαρίσει μοναδικές στιγμές ψυχαγωγίας, αλλά και δημιουργίας σε όλα τα παιδάκια!

Το Ανθολόγιο ήρθε για να κάνει πράξη το σκοπό των ΚΔΑΠ, που δεν είναι άλλος από το να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των μικρών μας φίλων, που είναι τόσο πολύτιμος στις μέρες μας.

Διαθέτει ένα εντυπωσιακό εσωτερικό, με μεγάλες αίθουσες, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, ενώ τους προσφέρει τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή με διάφορες δραστηριότητες.

Πρόκειται για ένα Πρότυπο ΚΔΑΠ, που προσεγγίζει τα σκανδιναβικά μοντέλα διαπαιδαγώγησης.

Στο Ανθολόγιο, τα παιδιά θα βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες και γι' αυτό εγγυάται η ιδιοκτήτριά του.

Η Σωτηρία Βγενοπούλου που διευθύνει το χώρο μιλάει στο patrasevents.gr και αποκαλύπτει τα πάντα γύρω από το κέντρο.


P.E. Πείτε μας δύο λόγια για το πώς "γεννήθηκε" το ΚΔΑΠ Ανθολόγιο.

Σ.Β.: "Η εκπαιδευτική μου ιδιότητα και η αγάπη μου για τα παιδιά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με οδήγησε στη δημιουργία ενός πρότυπου χώρου δημιουργικής απασχόλησης, ενός χώρου, όπου η έκφραση και η δημιουργία θα ταυτίζονται. Το όραμά μου φέρει τον τίτλο “Ανθολόγιο” και άνοιξε τις πόρτες του επίσημα στις 14 Σεπτεμβρίου".  

P.E. Παρέχετε στα παιδιά πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Σ.Β.: "Αναμφίβολα οι δραστηριότητές μας είναι επιλεγμένες πολύ προσεκτικά και στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής, δημιουργικής γραφής, θεατρικού παιχnιδιού, πειραμάτων, γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς, ζωγραφικής, κατασκευών, μουσικοκινητικής αγωγής, μαγειρικής, παιχνιδιού στα αγγλικά, επιτραπέζιων παιχνιδιών που ενισχύουν τη συνθετική σκέψη, την έκφραση λόγου που συνιστούν ζητούμενα στην εποχή μας. Ανάλογα ενδυναμώνουμε το σώμα, με τη yoga, τα προγράμματα ρυθμικής, zumba, και γυμναστικής γενικότερα, των μουσικών παιχνιδιών και της ελεύθερης ώρας με ping pong". 


P.E. Γιατί κάποιος γονιός να φέρει το παιδί του στο Ανθολόγιο;

Σ.Β.: "Το Ανθολόγιο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στα παιδιά, διευκολύνοντας τη δύσκολη καθημερινότητα των γονέων ενώ συνάμα  προάγει την παιδεία. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια των εργαστηρίων, βασισμένες σε εκπαιδευτικά μοντέλα του εξωτερικού, δημιουργούν ευχάριστη διάθεση στους μικρούς μας φίλους, συνδυάζοντας παιχνίδι και γνώση. Η δομή μας διαθέτει 4 ευρύχωρες αίθουσες, μοναδικής  αισθητικής. Κυριαρχεί το ξύλο και τα φυσικά στοιχεία, φέροντας τη φύση μέσα στο αστικό κέντρο. Οι αίθουσές μας, καθεμία με ξεχωριστή λειτουργία και σε συνδυασμό με το πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 5- 12 ετών".

P.E. Το ΚΔΑΠ απασχολεί ένα εξειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Σ.Β.: "Το Ανθολόγιο απαρτίζεται από καταρτισμένο προσωπικό. Όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου (Δάσκαλοι ειδικής αγωγής, Εικαστικοί, Νηπιαγωγοί, Θεατρολόγοι, Δάσκαλοι ρομποτικής, Γυμναστές), με παιδαγωγική επάρκεια, εξειδικευμένοι στον τομέα τους. Το σημαντικότερο, ωστόσο για εμάς, πέρα από τη γνώση και τον επαγγελματισμό είναι η αγάπη, το ενδιαφέρον, η αφοσίωση στα παιδιά και τις ανάγκες τους". 


P.E. Οι ώρες που περνάει το παιδί στο κέντρο, πώς λειτουργούν στην ψυχοσύνθεσή του;

Σ.Β.: "Στο ΚΔΑΠ, τα παιδιά, απασχολούνται εκτός του σχολικού ωραρίου, από τη 13:30 μ.μ– 17:30 μ.μ. η α' βάρδια και από τις  17:30- 21:30 η β' βάρδια. Οι παραπάνω ώρες λειτουργούν καταλυτικά καθώς αποφορτίζονται από την ένταση των σχολικών υποχρεώσεων και είναι έτοιμα να δεχτούν τα ερεθίσματα του κέντρου. Η σύνθεση των τμημάτων ηλικιακά 5-7 ετών και 8-12, κοινωνικοποιεί και διδάσκει τη συνεργασία, αφού λειτουργούν περισσότερο ομαδικά παρά ατομικά. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία είναι αρετές που αποκτούνται βιωματικά μέσα από την επιβράβευση του εκπαιδευτικού, για τη συνολική προσπάθεια και πρόοδο. Η ενασχόληση με τις τέχνες και τα γράμματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη δημιουργική διάθεση των παιδιών, την αστείρευτη φαντασία και την έμφυτη περιέργειά τους για τον κόσμο". 

P.E. Κατά πόσο σας επηρέασε η εμφάνιση της Covid-19;

Σ.Β.: "Σίγουρα, η εμφάνιση της Covid-19, επηρέασε τις ζωές όλων μας. Διαπιστώνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ενεργούμε προληπτικά. Τηρούμε όλους τους απαραίτητους κανόνες (χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές) αντισηπτικά σε όλες τις αίθουσες, ενημερωτικό banner. Παράλληλα, κατά την άφιξη των παιδιών στο κέντρο, πραγματοποιείται, παρουσία γονέα, θερμομέτρηση".