Σε στενό οικονομικό κλοιό μπαίνει πλέον για τα καλά το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά και την γνωστοποίηση του ποσού που θα πάρει από την πολιτεία, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το ποσό που αντιστοιχεί στη σχετική λίστα για το Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το νούμερο αυτό έφερε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, τόσο στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, όσο και γενικότερα στην πρυτανική αρχή. Είναι ένα ποσό μικρότερο κατά 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό που είχε δοθεί ένα χρόνο πριν, όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε πάρει 8,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τότε η πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, είχε μιλήσει στα τοπικά ΜΜΕ για οικονομική ασφυξία της πολιτείας προς το ίδρυμα, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για τις ανάγκες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που ανάγκες αυτές αυξήθηκαν λόγω του νόμου Γαβρόγλου και τη συγχώνευση με το ΑΤΕΙ.

Ήταν η πρώτη χρονιά της συγχώνευσης. Φέτος η συγχώνευση συνεχίζεται να ισχύει και τα χρήματα είναι ακόμα λιγότερο, όταν εκτός του οικονομικού, το Πανεπιστήμιο Πατρών, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους ακαδημαϊκούς καθηγητές καθώς στην θέση των 28 ΔΕΠ (λόγω συνταξιοδότησης) που αποχώρησαν από το ίδρυμα ήρθαν να προσληφθούν μόλις 12.

Αρκετές σχολές έτσι αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ακαδημαϊκό προσωπικό σε σημείο που να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, ενώ σε όλα αυτά έρχεται και το οικονομικό ζήτημα αφού τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το θέμα των σχέσεων του Πανεπιστημίου με την πόλη και την κοινωνία, με την πρυτανική αρχή να φέρεται δυσαρεστημένη από την αντιμετώπιση που έχει το ίδρυμα από τον δήμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτά τα χρήματα που έρχονται από την πολιτεία αποτελούν το βασικό κομμάτι του ετήσιου προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.