Στα ευρήματα ιαπωνικής έρευνας για την μετάδοση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο LCE του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος θέλησε να μοιραστεί τα πρώτα ευρήματα της έρευνας αυτής, καθώς η θερμοκρασία πέφτει και οι ειδικοί ανά τον κόσμο αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όσο περισσότερο συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους.

Το θέμα αυτό έχει αναφέρει σε σειρά τοποθετήσεών του κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης μάλιστα, έχει δηλώσει πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, εξαιτίας της αλλαγής του καιρού από τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα του ινστιτούτου Riken, του πανεπιστημίου Kobe της Ιαπωνίας, σημαντικός παράγοντας για την μετάδοση του κορωνοϊού – και γενικότερα των μολυσματικών ιών – είναι η υγρασία στην ατμόσφαιρα.

«Η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.
Καταλυτική η χρήση υγραντήρα για την μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως η χρήση υγραντήρων, αλλά και ο καλός αερισμός με ανοιχτά παράθυρα, όσο το επιτρέπει ο καιρός, θα είναι μια πολύ καλή πρακτική ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διαπίστωση, σύμφωνα πάντα με την ιαπωνική έρευνα, πως το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλον. Επιπλέον, σε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντι.