Το γραφείο Τουρισμού του Βερολίνου ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια με μια ηλικιωμένη γυναίκα που υψώνει το μεσαίο δάχτυλο σε άτομα που αρνούνται να φορούν μάσκα για προστασία από τον κορωνοϊό.

«Ο ανυψωμένος δείκτης για όλους εκείνους χωρίς μάσκα» γράφει η αφίσα, όπου δείχνει μια ηλικιωμένη γυναίκα με μάσκα. Το Visit Berlin δήλωσε ότι η εκστρατεία γίνεται για να τονίσει την σημασία της προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων. Ωστόσο, αυτή η διαφημιστική καμπάνια έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, με ορισμένους στην Γερμανία να την χαρακτηρίζουν προσβλητική.

Η διαφήμιση «Υπακούμε τους κανόνες του κορωνοϊού», που κυκλοφόρησε από την Γερουσία του Βερολίνου και το Γραφείο Τουρισμού, εμφανίστηκε αρχικά την Τρίτη σε τοπική εφημερίδα, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τουρισμού για την καμπάνια

Ο Κρίστιαν Τάνζλερ, εκπρόσωπος του Γραφείου Τουρισμού, δήλωσε πως η αφίσα – η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας- είναι για να υπενθυμίσει στον κόσμο πως πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες στην πόλη, την ώρα μάλιστα που οι ειδικοί λένε πως θα φοράμε για πολύ καιρό ακόμη μάσκα.

«Οι περισσότεροι Βερολινέζοι και οι καλεσμένοι μας σέβονται και ακολουθούν τους κανόνες για τον κορωνοϊό, αλλά ορισμένοι δεν το κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ηλικιωμένων και των ατόμων από την κοινότητα που κινδυνεύουν» δήλωσε στο BBC. «Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο επιλέξαμε αυτό το προκλητικό μοτίβο».

Η διαφήμιση πάντως, έχει έναν ξεχωριστό τόνο στο Βερολίνο, όπως ανέφερε. «Οι Βερολινέζοι είναι πολύ γνωστοί για την άμεση επικοινωνία τους» είπε προσθέτοντας πως πίστευε ότι πολλοί Βρετανοί θα εκτιμούσαν το χιούμορ. «Το χρησιμοποιούμε με έναν πολύ άμεσο τρόπο για να επικοινωνήσουμε ακριβώς με τα άτομα που δεν τηρούν τους κανόνες».

Διχάζει η διαφήμιση

Ωστόσο, η καμπάνια αυτή δεν έγινε αποδεκτή από όλους. Ο Λόρενζ Μάρολντ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Der Tagesspiegel του Βερολίνου, δεν ενθουσιάστηκε. «Νομίζω ότι η διαφήμιση είναι κατά κάποιο τρόπο ‘κλασικό Βερολίνο’ και θα λειτουργούσε καλύτερα χωρίς την δυσλειτουργική πολιτική της Γερουσίας. Η Γερουσία φαίνεται να πιστεύει πως η προσβολή των ανθρώπων είναι πιο πετυχημένη από αυστηρούς, σαφείς κανόνες με αποτελεσματικούς ελέγχους. Παντελής αποτυχία».

Μερικοί έχουν επίσης μπερδευτεί καθώς το κείμενο λέει «δείκτης» ενώ η γυναίκα σηκώνει το μεσαίο δάχτυλό της. Το Visit Berlin, από την πλευρά του λέει ότι η αντίφαση είναι σκόπιμη.

Άλλοι επεσήμαναν πως ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να φορούν μάσκες για λόγους υγείας. «Η ομάδα – στόχος μας ήταν οι άνθρωποι που δεν σέβονται την ζωή των άλλων» αναφέρει επί τούτου ο Τάνζλερ. «Εάν ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται πως δέχονται προσωπική επίθεση επειδή δεν είναι σε θέση να φορέσουν μάσκα, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Ζητώ συγνώμη γι’ αυτό» είπε.