Ένα νέο σχήμα που θα έχει στόχο να χτυπηθεί η διαφθορά στο Δημόσιο «εγκαινίασε» ο ΥΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Άγγελο Μπίνη, πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τον Διονύση Κυριακόπουλο, πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, με τους κ.κ. Μπίνη και Κυριακόπολο συνυπέγραψαν ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας το οποίο προβλέπει την εκπαίδευση των στελεχών και υπαλλήλων του δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Οι δύο πλευρές (ΥΠΕΣ/ΕΚΔΔΑ και ΕΑΔ) συμφώνησαν να προχωρήσουν στην παραπάνω συνεργασία, με στόχο την υλοποίηση δράσεων επιμόρφωσης, κατάρτισης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στελεχών της δημόσιας διοίκησης επί των θεματικών αρμοδιότητας της ΕΑΔ, όπως η διαφάνεια, η ακεραιότητα, η λογοδοσία στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, διοικητικών αρχών, κρατικών φορέων και δημοσίων οργανισμών, καθώς και η καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Θεοδωρικάκος: Να διασφαλίσουμε όρους διαφάνειας

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Κύριε Διοικητά σας καλωσορίζω και πάλι στο Υπουργείο μας/σας. Νομίζω ότι υπάρχει στενότατη και αποτελεσματική συνεργασία, φορέων και κεντρικά του Υπουργείου με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά. Κρατώ και ξεχωρίζω τη σπουδαία δουλειά που κάνατε με το Μνημόνιο Συνεργασίας, με την ΓΓ Ιθαγένειας, που μας βοήθησε στο να καταλήξουμε στην πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του τρόπου πολιτογράφησης των αλλοδαπών - αλλογενών, την οποία τη θεωρούμε μία σπουδαία μεταρρύθμιση. Η τεκμηρίωσή της οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στη δουλειά που έκαναν οι συνεργάτες σας, με το πόρισμα που μας παραδώσατε.

Σήμερα η σκυτάλη είναι σε εσάς και στο ΕΚΔΔΑ, το στρατηγείο της αναβάθμισης του ρόλου των δημοσίων υπαλλήλων, που ασφαλώς πέραν από τις γνώσεις και την ανάγκη να ανέβουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσουμε όρους διαφάνειας στη λειτουργία τους. Άρα, θεωρώ ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιεχόμενο στη συνεργασία της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας με το ΕΚΔΔΑ.

Είμαι σίγουρος ότι από τη δουλειά που θα κάνετε κι εδώ θα υπάρξουν πολύ σοβαρά αποτελέσματα σε έναν τομέα που η κοινή γνώμη απαιτεί διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα. Είναι μία διαχρονική αξία, την οποία πιστεύω ότι όσοι μετέχουν στο δημόσιο βίο οφείλουμε να την υπηρετούμε, με συνέπεια και διαχρονικότητα.

Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνεργασία μας, όπως και τον Πρόεδρο και όλα τα στελέχη του ΕΚΔΔΑ, την Αντιπρόεδρο, αλλά και όλους σας Κυρίες και Κύριοι για τη δουλειά που κάνετε και που πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε, σε έναν τομέα πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό».