Η αλήθεια, έλεγε ένας Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα δεν είναι παρά η γνώμη των ισχυρών. Ενίοτε, η αλήθεια δεν είναι παρά η γνώμη των Αντιδημάρχων. Προσπάθησε, λοιπόν, με άρθρο του ο συμπαθής Αντιδήμαρχος κ. Ασπράγκαθος να μας παρουσιάσει όλη την αλήθεια για την Ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων, μόνο που η αλήθεια αυτή δεν είναι παρά η γνώμη της δημοτικής αρχής.

Η πραγματικότητα των αριθμών είναι αναντίρρητη. Τα ποσοστά ανακύκλωσης στον Δήμο Πατρέων έχουν κατρακυλήσει χαμηλότερα από αυτά του 2014, όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή. Το σημαντικότερο, είναι ότι υπολείπονται κατά πολύ των στόχων που είχε θέσει η ίδια καταθέτοντας τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Μα ήσαν υποχρεωτικοί οι στόχοι αυτοί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία αντιτείνει ο κ. Ασπράγκαθος. Έ, και; Έχουμε τόσα άλλα να προσάψουμε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα την κατηγορήσουμε και ότι θέτει αυστηρούς όρους στην ανακύκλωση;

Η ανακύκλωση δεν είναι μόνο ένα πεδίο κερδοφορίας – είναι και αυτό – για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους που δημιούργησαν την Εταιρεία Ανακύκλωσης. Πρώτα από όλα, είναι μια αναγκαιότητα της καταναλωτικής κοινωνίας μας, και κατ΄ επέκταση μια οφειλόμενη δραστηριότητα της αυτοδιοίκησης.

Χαιρόμαστε λοιπόν, που αναγνωρίζεται από τον κ. Ασπράγκαθο ως σημαντική λειτουργία του Δήμου η ανακύκλωση. Η αντίθεση με τις προγραμματικές  δεσμεύσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που αρνείται οποιαδήποτε μετάθεση αρμοδιοτήτων στις πλάτες της αυτοδιοίκησης είναι καλοδεχούμενη.

Αυτό όμως που δεν είναι καλοδεχούμενο είναι η παραδοχή ότι με το υπάρχον σύστημα δεν μπορούμε να επιτύχουμε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Μα, θα αντιτείνει κάποιος, με το υπάρχον σύστημα δεν θέσατε υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές; Δεν προσφέρατε λύσεις στα προβλήματα του πατραϊκού λαού, δεν ισχυριστήκατε ότι μπορείτε να επιτύχετε βελτίωση της καθημερινότητας; Ο λαός σας επέλεξε, έστω και ως επιλογή ανάγκης στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, για να διαχειριστείτε τα προβλήματα που ανακύπτουν σε αυτήν την πραγματικότητα, σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτό το σύστημα. Η παραδοχή της ανικανότητας, όση αλήθεια και αν κρύβει, δεν σας τιμά.  

Αποκρύπτει, όμως, την αλήθεια ο κ. Ασπράγκαθος αφού δεν αναφέρει τις προσπάθειες που έχουν γίνει, όχι μόνο στον Δήμο Πατρέων αλλά και σε άλλους Δήμους, με οριζόντιες, μη κερδοσκοπικές, οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν στην πράξη την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Οργανώσεις στις οποίες, από τα ελάχιστα που γνωρίζουμε, ο Δήμος έχει αρνηθεί κάθε βοήθεια και συνεργασία.

Τελικά, είναι δύσκολη υπόθεση η αναζήτηση της αλήθειας. Γιατί  η αλήθεια δεν είναι ποτέ μόνο μία.

Γιάννης Λάμπρου

Μέλος Σ.Ε. Ώρα Πατρών