Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους ως «αναλώσιμους» και «αδιάφορους», κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής του στην αμφίρροπη πολιτεία της Φλόριντα.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν την Τρίτη προηγήθηκε κατά μία ημέρα του ταξιδιού του ίδιου του προέδρου στη Φλόριντα. Θα είναι η πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση εκτός Ουάσινγκτον μετά τη διάγνωσή του με κοροναϊό.

Μιλώντας μπροστά σε περίπου 50 άτομα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην κομητεία Μπράουαρντ της Νότιας Φλόριντα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Τραμπ είχε εκθέσει σε κίνδυνο τον ευάλωτο πληθυσμό, υποτιμώντας την απειλή του κοροναϊού.

«Για τον Τραμπ, είστε αναλώσιμοι. Του είστε αδιάφοροι. Κυριολεκτικά δεν είστε τίποτα για εκείνον. Έτσι βλέπει τους ηλικιωμένους. Έτσι βλέπει εσάς», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.
Πρόσθεσε ότι είναι απογοητευμένος που ούτε και η ίδια του η ασθένεια δεν έκανε τον Τραμπ να αντιμετωπίσει την πανδημία με μεγαλύτερη σοβαρότητα. «Όσο περισσότερο παραμένει στην προεδρία, τόσο πιο απερίσκεπτος γίνεται», τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. «Δόξα τω Θεώ που έχουν μείνει μόλις τρεις εβδομάδες».

Μια νίκη του Μπάιντεν στη Φλόριντα θα μείωνε σημαντικά τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου των ΗΠΑ. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν το προβάδισμα σε σημαντικές κατηγορίες του πληθυσμού της πολιτείας – ιδιαιτέρως μεταξύ των ηλικιωμένων, με τους Αμερικανούς να επιλέγουν συχνά την Φλόριντα ως τόπο κατοικίας μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Το 2016, ο Τραμπ είχε βγει πρώτος στη Φλόριντα με διαφορά 1,2%.

Δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον Μπάιντεν – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και της τάξης του 17% – ενώ οι ψηφοφόροι σε αμφίρροπες πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια τείνουν να πιστεύουν ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με τον Τραμπ.

Ο 77χρονος Μπάιντεν έχει κατηγορήσει τον 74χρονο Τραμπ ότι θέλει να διακόψει το πρόγραμμα κοινωνικών επιδομάτων για τους συνταξιούχους, κάτι που η πλευρά του προέδρου διέψευσε εκ νέου την Τρίτη, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «προσπαθεί να τρομάξει τους ηλικιωμένους για πολιτικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο Τραμπ, σε επίσκεψή του στην Πενσιλβάνια την Τετάρτη, δήλωσε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν ότι αισθάνεται μεγάλη πίεση για την επανεκλογή του, επειδή ο Μπάιντεν είναι ο χειρότερος υποψήφιος όλων των εποχών. Επιπλέον, δημοσίευσε μια εικόνα στην οποία το πρόσωπο του Μπάιντεν είχε επικολληθεί στο σώμα ενός ενοίκου σε οίκο ευγηρίας, σε μια κίνηση που μάλλον… δεν θα εκτιμήσουν οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι του.

Πηγή: www.theguardian.com