Ο πιο δύσκολος χειμώνας είναι αυτός που έρχεται για την εστίαση και τα μαγαζιά της Πάτρας.

Αυτό ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο, αφού η πανδημία έχει χτυπήσει κάθε μορφή της οικονομίας και ακόμα περισσότερο τον κλάδο της εστίασης.

Όμως ειδικότερα για την εστίαση τα πράγματα, όπως εξελίσσονται, με την πανδημία να συνεχίζεται, θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ίσως πιο δύσκολα ακόμα και από τα χρόνια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

«Είναι αμφίβολο αν με τα μέτρα αυτά που έχουν επιβληθεί στην εστίαση θα υπάρξει κάποια επιχείρηση τον Μάρτιο, όταν έχουμε φτάσει στο τέλος της χειμερινής σεζόν, που να μη χρωστάει» τονίζει ξεκάθαρα ο Σπύρος Στεργίου.

Ο υγειονομικός χάρτης που καθορίζεται από την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής περιλαμβάνει για τα καταστήματα της Πάτρας και της Αχαΐας συγκεκριμένα μέτρα, με το κυριότερο από αυτά να είναι ότι επιτρέπεται μόλις το 50% της πληρότητας της χωρητικότητας του κάθε μαγαζιού.

Μείωση της πελατείας κατά το ήμισυ

Τι σημαίνει αυτό; Ένα μαγαζί για παράδειγμα 60 τετραγωνικών δεν μπορεί να έχει στον εσωτερικό του χώρο πάνω από 30 πελάτες.

«Το μέτρο αυτό καθιστά ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης της Πάτρας ως μη βιώσιμες» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ.

«Ένα κατάστημα όταν δημιουργείται έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋπολογισμό. Όταν έρχεται ένα τέτοιο μέτρο που σου μειώνει την πελατεία και σου καθορίζει τον κόσμο που θα δέχεσαι, τότε αλλάζουν όλα τα δεδομένα για την επιχείρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των μαγαζιών εστίασης της Πάτρας, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και να κρατηθεί όρθιο με τα μέτρα αυτά, τον φετινό χειμώνα.

«Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά μικρά που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν εξωτερικούς χώρους» τονίζει. «Αυτά τα μαγαζιά το φετινό χειμώνα είναι σχεδόν καταδικασμένα να κλείσουν».

Το lockdown έφερε 40% πτώση

Κατά τα άλλα τα μέτρα του υγειονομικού χάρτη δεν άλλαξαν και τόσο τα πράγματα για την εστίαση σχετικά με την κατάσταση που υπήρχε πριν.

Το μόνο που άλλαξε είναι ότι επιτρέπεται να κάθεται κανείς στην μπάρα, όχι όρθιος, αλλά σε σκαμπό και σε απόσταση 2 μέτρων από τον άλλο.

Ήδη πάντως η εστίαση με το lockdown από τα μεσάνυχτα και μετά, είχε πτώση τουλάχιστον 40% του ήδη πεσμένου τζίρου τους και αυτό το ποσοστό δεν αφορά μόνο τα νυχτερινά καταστήματα, αλλά όλες τις μορφές εστίασης.

«Όλα τα μαγαζιά επηρεάστηκαν αρνητικά από το μέτρο αυτό» επιβεβαιώνει ο κ. Στεργίου που τονίζει ότι με την πανδημία και την γενικότερη πτώση της κίνησης αρκετοί επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας των μαγαζιών τους. 

Ανάγκη βοήθειας από την πολιτεία

Αυτό που ζητάει ο σύλλογος και οι επαγγελματίες του κλάδου είναι να προσπαθήσουμε όλοι μας για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας, έτσι ώστε να σταματήσει κάποια στιγμή η ισχύς των μέτρων αυτών. 

Παράλληλα θέλουν να παρθούν μέτρα βοήθειας από την πολιτεία προς την εστίαση που για ακόμα μία φορά σηκώνει στους ώμους της το βάρος της πανδημίας. 

«Έχουμε ζητήσει την επέκταση της μείωσης κατά 40% του ενοικίου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορούμε με τέτοια μέτρα να πληρώνουμε τα ίδια ενοίκια.  

Ταυτόχρονα ζητάμε κάθε επιχείρηση εστίασης που κρίνει ότι δεν μπορεί πια να είναι βιώσιμη να μπαίνει από την πολιτεία σε  ένα ειδικό καθεστώς προστασίας».