Μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε να επαναλειτουργήσει στην τρέχουσα τουριστική σεζόν μετά το τέλος της καραντίνας.

Το παραπάνω στοιχείο αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα πεδίου την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η έρευνα του Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε σήμερα με τίτλο: «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown», στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Στην Δυτική Ελλάδα και στην Δυτική Πελοπόννησο υπήρξαν και εδώ ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν, όμως, στην πλειοψηφία τους σε πσοστό πάνω από 70%, τα περισσότερα άνοιξαν μόλις τελείωσε η καραντίνα. 

Ωστόσο, η ζήτηση είναι μικρή και ακόμα και αυτά που άνοιξαν έκλεισαν αρκετά νωρίς, προτού καν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, στο τέλος του Αυγούστου.  

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία της Αχαΐας και της Ηλείας για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου η πληρότητα έφτασε κατά μέσο όρο το 64%.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.