Αναλύσεις δειγμάτων ακαθάρτων υδάτων της πόλης των Ιωαννίνων διεξάγονται από τα Εργαστήρια Υγιεινής-Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θετικό σήμα κορωνοϊού.

Την Δευτέρα (12/10) ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις της 4ης και 5ης σειράς δειγμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων, συνδέονται με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ αναφέρεται ότι «οι δύο σειρές παρουσιάζονται μαζί λόγω της αναγκαιότητας διερεύνησης της ύπαρξης τάσης κατά το στάδιο αυτό. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετικό σήμα στη δομή προσφύγων της Αγίας Ελένης, το οποίο ανιχνεύτηκε και σε επόμενη καταγραφή μετά από 14 ημέρες. Θετικό σήμα ανιχνεύτηκε επίσης στην περιοχή που απορρέει στο αντλιοστάσιο Πανηπειρωτικού Σταδίου. Το σήμα αυτό, δεν ήταν ανιχνεύσιμο στην επαναληπτική δειγματοληψία μετά από 14 ημέρες. Τέλος, θετικό σήμα ανιχνεύτηκε στο σημείο όπου απορρέει η περιοχή του 'Αλσους. Η ύπαρξη τάσης όσον αφορά το σήμα αυτό, θα αποτιμηθεί μετά την ανάλυση της επόμενης δειγματοληψίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι οποίες θα συνεχιστούν, είναι ακριβείς αφού ελέγχθηκαν και επαληθεύτηκαν με διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους.